Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

SME: Na univerzitách chcú psychotesty

Foto: Logo SME

Informoval o tom denník SME.

Bratislava 16. mája (TASR) - "Na univerzitách chcú psychotesty", nadpísal článok na piatej strane denník SME. Ľudia, ktorí chcú učiť na univerzitách, by mali prejsť psychotestmi. Školskí odborári žiadajú vyšetrenia u psychológov, chcú tak zabrániť šikanovaniu študentov, pokračuje denník.

Minister školstva Dušan Čaplovič zo Smeru-SD plánuje až po verejnej diskusii rozhodnúť, či im vyhovie. Koľko sťažností ročne chodí na vysokoškolských pedagógov, štát nezisťuje. Ak ministerstvu školstva prídu, postúpia ich rektorovi školy. Bez dokladu, že sú psychicky v poriadku, nesmú brať nových učiteľov základné a stredné školy. Či majú prejsť psychotestmi, alebo stačí pohovor, však zákon nerieši. Riaditelia základných a stredných škôl môžu poslať učiteľov na psychologické vyšetrenie, ak majú pochybnosti o ich stave.

Psychologička Zdenka Kubišová považuje za vhodné, aby sa zisťovali psychologické predpoklady všetkých učiteľov. Rodičia sa najčastejšie sťažujú na vulgárne nadávky učiteľov, ponižovanie, zosmiešňovanie detí. Upozorňujú aj na hádzanie predmetov, facky či kopance.