Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

SMK je proti vyradeniu Univerzity J. Selyeho zo zoznamu univerzít

Rezort školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) poslal do medzirezortného pripomienkového konania návrh, na základe ktorého by mala Univerzita J. Selyeho, Trenčianska ...

Bratislava 26. júna (TASR) - SMK plánuje urobiť v rámci Slovenska aj na medzinárodných fórach všetky kroky pre to, aby si Univerzita J. Selyeho v Komárne udržala doterajšie zaradenie medzi univerzitné vysoké školy.

Rezort školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) poslal do medzirezortného pripomienkového konania návrh, na základe ktorého by mala Univerzita J. Selyeho, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Akadémia Policajného zboru v Bratislave stratiť status univerzitných vysokých škôl. Od septembra budúceho roka by sa tak mali stať vysokými školami, pričom by sa zmenil aj ich názov. Ministerstvo ako dôvod uviedlo nesplnenie podmienok v rámci komplexnej akreditácie.

Návrhom na preklasifikovanie školy je podľa SMK už druhýkrát vážne ohrozené status quo, ktoré menšinám sľúbil premiér Robert Fico (Smer-SD). "Po zrušení úradu a postu podpredsedu vlády pre národnostné menšiny teraz vláda drasticky zasahuje do vysokoškolského vyučovania v maďarskom jazyku," vyhlásil podpredseda SMK pre školstvo a kultúru László Szigeti. SMK vyzvala vládu, aby dodržala svoj sľub daný zachovaním status quo pre menšiny, inak sa podľa nej stane nevierohodnou.

Podľa rezortu školstva však mimoparlamentná strana vnáša do vzdelávania politiku. Návrh na zmenu začlenenia univerzity v Komárne medzi vysoké školy je totiž podľa hovorcu Michala Kaliňáka výsledkom komplexnej akreditácie, ktorá bola zrealizovaná ešte v roku 2009. "Minister školstva zdôrazňuje, že zachovanie existujúceho stavu nemôže byť ochranný plášť nad univerzitným pracoviskom, ktoré malo rok na prijatie opatrení na odstránenie nedostatkov a túto šancu nevyužilo," uviedol Kaliňák.

Poukázal aj na to, že zmena v komárňanskej univerzite bola v tomto prípade vytrhnutá z kontextu. Zmena sa má totiž rovnako dotknúť aj Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Akadémie Policajného zboru v Bratislave.

Univerzita J. Selyeho vznikla na základe zákona z roku 2003. Poslaním univerzity je podľa jej webovej stránky poskytnúť vysokoškolské vzdelanie v materinskom jazyku, pripraviť učiteľov pre materské, základné a stredné školy s vyučovacím jazykom maďarským, vyškoliť teológov a ďalších odborníkov v oblasti ekonómie. Vyučovanie tam prebieha na troch fakultách - Pedagogickej, Ekonomickej a Reformovanej teologickej fakulte.