Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Import

Smolenický zámok je najmladší na Slovensku

Smolenický hrad nachádzajúci sa na návrší Malých Karpát. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Okolie zámku ponúka turistické výlety na malokarpatské kopce, do jaskyne Driny, na praveké hradisko Molpír.

Smolenice 28. júna (TASR) – Smolenický zámok, týčiaci sa v Malých Karpatoch nad obcou Smolenice pri Trnave, slávil pred niekoľkými dňami výročie. Už 60 rokov, od 26. júna 1953 je účelovým zariadením Slovenskej akadémie vied (SAV). A iba posledných dvanásť z nich si ho okrem vedcov môže počas letnej turistickej sezóny vychutnať aj verejnosť. Ročne si prehliadku nenechá ujsť okolo 12 tisíc návštevníkov.

"Zámok sme sprístupnili a bolo to dobré rozhodnutie," konštatoval Karol Volner, riaditeľ Kongresového centra SAV, lebo taký je oficiálny názov pamiatky. Turisti počas leta nenarúšajú pracovné rokovania akademikov, ktorí v tom čase čerpajú svoje akademické prázdniny. „Prehliadka sa začína na dolnom nádvorí, kde poskytujeme v malom bufete aj občerstvenie,“ informoval Volner. Samotná prehliadka trvá zhruba 25 minút a končí výstupom po 99 schodoch na vyhliadkovú vežu. Odtiaľ vidno na jednej strane rovnú Trnavskú tabuľu a na druhej strane kopce Malých Karpát.

"Čo sa týka veľkosti a ponuky, nemôžeme sa porovnávať s neďalekým Červeným Kameňom alebo Bojnicami, ale zaujímaví aj tak sme," dodal Volner. Podľa neho sa málo vie, že Smolenický zámok je vlastne najmladší zámok na Slovensku, bol vybudovaný iba v 20. storočí na pozostatkoch starého hradu. Majiteľ Jozef Pálffy, ktorý sa vzhliadol v zámkoch Francúzska, ho dal postaviť podľa projektu architekta Jozefa Huberta. Takže stredoveké legendy o strašidlách, bielych paniach a podobne sa turisti od sprievodcov nedozvedia. Pikošky sú mladšieho datovania. "V roku 1961 u nás napríklad spal generálny tajomník sovietskych komunistov Nikita Chruščov. Starší návštevníci sa nás nezabudnú opýtať na prístupovú asfaltku, ktorá k zámku pri tejto príležitosti vyrástla za štyri dni. A slúži dodnes," uviedol Volner. Ubytovaní tu boli aj prezidenti Kováč a Havel i premiéri V4. Krstilo sa tam napríklad aj CD Svet lásku má za prítomnosti interpretov Haberu, Dvorského a Gotta.

Interiér zámku je historizujúci, k videniu je červený, žltý i modrý salónik, zasadacia sieň, poľovnícky salónik i ďalšie priestory. Nádvorie láka k posedeniu a je z neho rovnako príjemný výhľad. Otvorené je v júli a auguste denne od 10.00 do 18.00 hodiny, dospelý platí vstup 1,5 eura.

Okolie zámku ponúka turistické výlety na malokarpatské kopce, do jaskyne Driny, na praveké hradisko Molpír, v obci je pamätná izba i hrob vynálezcu padáka Štefana Baniča i múzeum Molpír, hrobka posledných vlastníkov zámku rodiny Pálffyovcov. A pod zámkom samotným sa nachádza udržiavaný, rozľahlý a inšpirujúci park s lúkami.