Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Sociálne sestry žiadajú návrat medzi zdravotníkov

40. ročník konferencie sociálnych sestier Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Návrat sociálnych sestier na pozície, aké mali pred aprílom tohto roku, nie je podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej pravdepodobné.

Trenčín 5. októbra (TASR) – Sociálne sestry na Slovensku bijú na poplach. Po novelizácii zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti vypadli od 1. apríla tohto roku z okruhu zdravotníckych pracovníkov a v nemocniciach ich zaradili medzi technicko-hospodárskych pracovníkov. Sociálne sestry majú obavy nielen o svoju budúcnosť, ale aj o sociálnu prácu ako takú na Slovensku.

Ako na dnešnej, v poradí už 40. celoslovenskej konferencii sociálnych sestier a pracovníkov v Trenčíne povedala šéfka tohto stavovského združenia Marta Majeríková, zdravotníctvo bez sociálnej práce nemôže fungovať. "Sociálne sestry a sociálni pracovníci pracujú vo všetkých fakultných nemocniciach v rámci Slovenska. V menších nemocniciach táto kategória sociálnych pracovníkov vypadla. Je to preto, že všade nastúpila tvrdá racionalizácia. Problém sa presunul najmä na fakultné nemocnice, kde sa riešia najťažšie stavy nielen z daného mesta, ale aj z celého kraja či republiky," povedala Majeríková.

Majú zdravotnícke vzdelanie, ku zdravotníckym pracovníkom však nepatria

Obavy z ďalšieho smerovania sociálnej práce vyjadrila aj Zuzana Machálková z Fakultnej nemocnice v Trnave. Nemocnice podľa nej potrebujú šetriť a riešia to buď prepúšťaním sociálnych sestier, alebo skracovaním úväzkov. "Sociálna práca v zdravotníctve je zaraďovaná na najposlednejšie potreby človeka. V zdravotníctve poskytnú liečbu, pacienta musia čo najskôr prepustiť a jeho problém musí v čo najkratšom čase vyriešiť sociálny pracovník. Prekáža nám, že nie sme zaradení medzi zdravotníckymi pracovníkmi, máme zdravotnícke vzdelanie, dostaneme sa do styku so zdravotníckymi materiálmi a tam by THP pracovníci nemali vôbec vstupovať," zdôraznila Machálková.

Návrat sociálnych sestier na pozície, aké mali pred aprílom tohto roku, nie je podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej pravdepodobné. "Problémom je to, že nemáme presne zmapovaný terén a nevieme, čo presne sociálne sestry vykonávajú. Ministerstvo zdravotníctva o tomto probléme hovorí s komorou sestier, medzi ktorými sú aj sociálne sestry. Robíme analýzy, čo momentálne občania v sociálnych zariadeniach potrebujú. Máme veľmi veľa pacientov, ktorí by boli vhodnejší pre sociálne zariadenia ako pre nemocnice. Je to otvorená otázka, budeme sa tým zaoberať v súčinnosti so sociálnymi sestrami," priblížila Čižmáriková.

"O nápravu sa snažíme neustále. Chodíme na ministerstvo a keď tam už konečne pochopia, o čo ide, zmení sa vláda a ideme odznova. So súčasným vedením ministerstva sme problém ešte neriešili," uzavrela Majeríková.