Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Import

Solúnski bratia priniesli pozostatky sv. Klimenta z Krymu až do Ríma

Na snímke detail z fresky z 11. storočia v rímskej Bazilike sv. Klimenta, ktorý zachytáva prenesenie pozostatkov sv. Klimenta pápežom a solúnskymi bratmi. Foto: TASR/Pavol Demeš

Objavené relikvie mučeníka zohrali veľkú úlohu pri ceste Cyrila a Metoda do Ríma.

Sevastopol 16. mája (TASR) - Počas druhej zahraničnej misie z poverenia byzantského cisára Michala III., ktorá viedla do Chazarskej ríše, sa sv. Cyril a Metod zastavili v meste Chersónesos (dnes archeologický park v Sevastopole) na polostrove Krym. V období niekoľkomesačného pobytu pátrali po pozostatkoch sv. Klimenta, štvrtého pápeža, ktorý tam vo vyhnanstve pracoval v kameňolome a zomrel mučeníckou smrťou. Jeho kati mu okolo roku 100 n. l. dali na krk kotvu a hodili ho do Čierneho mora. Počas storočí sa v Chersónesose prechovávala veľká úcta k umučenému pápežovi.

Ako hovoria historické pramene, solúnskym bratom sa s pomocou miestneho duchovenstva podarilo objaviť na malom ostrove pri pobreží kosti mučeníka i kotvu. Vzácne relikvie pri návrate do Konštantínopolu vzali so sebou. Relikvie potom putovali s Cyrilom a Metodom aj na ich ďalšej a poslednej misii, vedúcej na Veľkú Moravu. Vďaka nim sa na našom území rozšíril kult sv. Klimenta.

Objavené relikvie mučeníka zohrali veľkú úlohu pri ceste Cyrila a Metoda do Ríma. S pápežom Hadriánom II. išli vyjednávať uznanie staroslovienčiny za liturgický jazyk, ako aj vysvätenie prvých slovanských kňazov. Pápež, ktorý sa dozvedel, že solúnski bratia prinášajú so sebou vzácne relikvie jeho predchodcu, urobil nebývalé gesto: delegáciu z Veľkej Moravy šiel privítať pred brány mesta. Relikvie mučeníka potom slávnostne uložili v Bazilike sv. Klimenta. Zhruba o dva roky pochovali v tom istom chráme sv. Cyrila, ktorý zomrel vo veku 42 rokov v neďalekom kláštore.

Návštevník Baziliky Sv. Klimenta si môže v podzemnej časti prezrieť tieto historické miesta. Okrem hrobu sv. Cyrila a jeho podobizne je tu i pôsobivá freska z 11. storočia, ktorá zachytáva prenesenie pozostatkov mučeníka do Baziliky sv. Klimenta za účasti pápeža a solúnskych bratov.