Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Soňa Klimčová z gymnázia v Bánovciach je víťazkou Literárneho Kežmarku

Foto: Mgr. Mária Škultétyová/TASR

V Kežmarku sa už 47 rokov schádzajú stredoškoláci a žiaci základných škôl, ktorí vidia svet farebnejšie než ostatní. V budove lýcea si najlepší mladí autoriprevezmú diplomy a ceny.

Bánovce nad Bebravou 29. júna (TASR) - Keď sa povie Literárny Kežmarok, čo vám napadne? Mne sa toto pomenovanie spája s mladými a ešte mladšími literátmi, mestom Kežmarok a jeho slávnym lýceom. A spája sa mi aj s bánovským gymnáziom.
V Kežmarku sa už 47 rokov schádzajú stredoškoláci a žiaci základných škôl, ktorí vidia svet farebnejšie než ostatní. V budove lýcea si najlepší mladí autori vypočujú program zostavený z víťazných prác a prevezmú si diplomy a ceny. No a čo má Kežmarok spoločné s bánovským gymnáziom? Posledných šesť rokov. Za tento čas tu talentované gymnazistky získali štyri prvé, tri druhé a dve tretie miesta a ešte aj štyri čestné uznania. Pekná bilancia, že! V roku 2007 to úspešne rozbehla Zuzka Hrušková, pridala sa Zuzka Slaninka, Nina Varínyová, Viktória Chromíková, Ria Gehrerová a Soňa Klimčová. Sme na vás pyšní, dievčatá!
Ale poďme už na avizovaný 47. ročník. V budove kežmarského lýcea 14. júna 2012 vyhlásili a ocenili najúspešnejších autorov z celého Slovenska. A medzi nimi bola aj naša Soňa Klimčová, ktorá spomedzi 171 prác od 46 autorov získala za svoju poéziu 1. miesto.
Foto: Mgr. Mária Škultétyová/TASR
Básnik Ján Petrík, predseda poroty, v hodnotení povedal: „Svojimi prácami najviac zaujala Soňa Klimčová z Bobota, žiačka Gymnázia J. Jesenského, Bánovce nad Bebravou, ktoré už niekoľko rokov vedie pomyselný peletón autorov najmladšej tvorby na Slovensku. Jej básne majú pomerne triezvu, ale vždy sviežu a prekvapivú metaforu a zaujímavú pointu.“
Ja už len dodávam, že z rozbehnutého vlaku nevystúpime, počkáme si na konečnú v Kežmarku.

Mgr. Mária Škultétyová, Gymnázium J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou


ji sš12