Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Signatári kritizujú kampaň hoaxov, klamstiev a obťažovania proti členom posledných dvoch ľavicových koaličných vlád.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 26. apríla (TASR) - Tisíce španielskych novinárov v piatok podpísali manifest na podporu premiéra Pedra Sáncheza a jeho manželky. Madridský súd voči nej začal predbežné vyšetrovanie v súvislosti s obvineniami z korupcie. Sánchez ešte v stredu vyhlásil, že zvažuje rezignáciu, píše TASR na základe agentúry AP.

V internetovom manifeste sa uvádza, že "útok médií a súdnej krajnej pravice proti manželke predsedu vlády je novým pokusom zvrátiť nezákonnými prostriedkami vôľu ľudu vyjadrenú vo voľbách".

Signatári kritizujú "kampaň hoaxov, klamstiev a obťažovania" proti členom posledných dvoch ľavicových koaličných vlád. Uvádzajú, že kampaň koordinovali a financovali pravicové politické strany, s nimi spriaznené médiá, podniky a členovia súdnictva.

Podpísaní novinári vyzývajú občiansku spoločnosť, aby sa pripojila k manifestu a mobilizovala sa na sociálnych sieťach a v uliciach proti "antidemokratickej ohavnosti". V sobotu je tiež v Madride plánovaná demonštrácia na podporu premiéra Sáncheza.

Španielsky premiér obvinil zo súdneho vyšetrovania falošné útoky pravicových a krajne pravicových oponentov v médiách a politických stranách. Rozhodnutie o svojej budúcnosti na poste premiéra plánuje oznámiť v pondelok.

Súd v Madride v stredu informoval o prípravnom konaní voči Maríi Begone Gómezovej na základe podozrení z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Podnet voči nej podala protikorupčná skupina Manos Limpias (Čisté ruky), ktorej líder má napojenie na krajnú pravicu.