Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

POZOR: Počas srnčej ruje môžu byť častejšie zrážky so zverou

Zrážka so zvieraťom v priebehu prvých desiatich mesiacov tohto roku bola príčinou dopravnej nehody v Bratislavskom kraji celkom 12-krát. Na snímke usmrtený srnec. Foto: Polícia

Príčinou kolízií áut so zverou sú najčastejšie rýchla jazda, nepozornosť vodičov, ale tiež narušené migračné trasy.

Bratislava 13. júla (TASR) - Vodiči by mali zbystriť pozornosť, keďže sa blíži obdobie srnčej ruje, počas ktorej sa môžu častejšie vyskytovať zrážky so zverou. TASR o tom informoval hovorca Slovenskej poľovníckej komory (SPK) Alojz Kaššák.

Minulý rok bolo podľa neho hlásených 13.863 kolízií dopravných prostriedkov s voľne žijúcou zverou a pomerne veľa zostáva nenahlásených. "Stáva sa, že zver po zrážke hneď nezahynie, utiahne sa k najbližšej vode, kde skoná vo veľkých bolestiach," hovorí Kaššák.

Srnčia ruja trvá od polovice júla približne do polovice augusta. "Zver je omnoho aktívnejšia, a to aj počas dňa a jej správanie sa môže zdať laikovi ako nevyspytateľné. Srnce v dobe párenia naháňajú srny, ktoré pred nimi unikajú, a často tak dôjde k zrážke s vozidlom," vysvetľuje Kaššák. Upozorňuje, že zrazenú zver musia poľovníci odstrániť z cesty a zlikvidovať v kafilérii alebo zakopaním. "Zvýšenú pozornosť je potrebné udržiavať najmä v skorých ranných alebo vo večerných hodinách, a to hlavne na cestách, okolo ktorých rastú poľnohospodárske plodiny alebo husté lesy," hovorí.

Príčinou kolízií áut so zverou sú najčastejšie rýchla jazda, nepozornosť vodičov, ale tiež narušené migračné trasy. SPK vyzýva vodičov na opatrnosť na cestách pre ochranu zveri, ktorá je v čase vodenia mláďat a ruje veľmi zraniteľná, ale aj zvýšenie bezpečnosti ľudí, keďže pri zrážke so zverou nemusí dôjsť len k hmotným škodám, ale i k zraneniam osôb či úmrtiam. Škody spôsobené pri kolíziách so zverou sú preplácané z poistenia proti zrážkam so zverou.