Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Poklonu solúnskym bratom vzdali aj Spojené Huky Slovenska

Sprievod Slovanov odštartoval na Svätoplukovom námestí v Nitre medzinárodný folklórny festival Slavica Fest 6. júla 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou cyrilo-metodských osláv v meste pod Zoborom je tradičný medzinárodný folklórny festival Slavica Fest.

Nitra 6. júla (TASR) – Sprievod Slovanov odštartoval na Svätoplukovom námestí v Nitre medzinárodný folklórny festival Slavica Fest. Poklonu solúnskym bratom vzdali Spojené Huky Slovenska, prvý a zatiaľ jediný gajdošský orchester na Slovensku, ktorý založila v roku 2009 skupina prevažne mladých ľudí. Spoločne s folklórnymi súbormi Šumiačan, Marína a Trmbitášmi Štefánikovcami folklórno-hudobným pásmom v tónoch tradičného slovenského folklóru zložili hold a vyznali úctu bohatej slovenskej folklórnej tradícii.

Súčasťou cyrilo-metodských osláv v meste pod Zoborom je tradičný medzinárodný folklórny festival Slavica Fest. Každoročnú prezentáciu folklórnych súborov z jednotlivých slovanských krajín a etník pripravuje OZ Slavica. Na piatom ročníku festivalu sa prezentujú folklórne súbory nielen zo Slovenska, ale aj súbor Ščodrica z Minska v Bielorusku, Goce Delchev zo Sofie v Bulharsku, súbor Žerotín zo Strážnice v Českej republike, Solncevorot z Vologdy z Ruska a súbor Vuk Stefanović Karadzić z Báčskej Topole zo Srbska. „Spoločne prinášajú závan tradičného ducha slovanskej vzájomnosti a radosť z dedičstva tradícií našich otcov,“ skonštatoval dramaturg festivalu Drahoš Daloš. Súčasťou programu je Starosloviensky otčenáš v podaní veľkého chóru zo všetkých nitrianskych speváckych zborov a Slovanská brána želaní - interaktívna možnosť účastníkov napísať želanie Slovanom na stuhy vo farbách trikolóry.

Festival Slavica Fest vznikol v rámci projektu Dni Slovanov s cieľom podporiť kultúrnu výmenu medzi krajinami slovanského sveta. Organizátori pozývajú na festival najmä folklórne skupiny zamerané na prezentáciu tradičného ľudového tanca a spevu zo slovanského jazykového a kultúrneho prostredia. Festival každoročne korešponduje s cieľmi a duchom Cyrilo-metodských dní v Nitre, ktoré si pripomínajú kultúrny a duchovný prínos slovanských vierozvestov pre slovanské národy, ale aj všeobecne pre duchovný rozvoj Európy.