Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Športovci medzi poslancami:Viac divákov na štadiónoch je skvelá správa

Poslanec Ján Krošlák, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Atmosféra, emócia, ktorú dokážu svojou prítomnosťou na zápasoch vytvoriť, posúva aj samotných hráčov k lepším výkonom, tvrdí bývalý tenisový reprezentant Ján Krošlák.

Bratislava 23. júla (TASR) – Šport bez divákov trpí, preto zmena, ktorá umožňuje sledovať športové duely na štadiónoch oveľa vyššiemu počtu návštevníkov ako doteraz, je veľmi pozitívna správna. Pre TASR to v reakcii na novú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR povedal bývalý volejbalový reprezentant SR, v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Richard Nemec (OĽANO).

"Aj keď nebol krátený rozpočet pre športové zväzy a kluby dostávali pomoc, väčší počet divákov na tribúnach prinesie aj ekonomickú podporu pre kluby," dodal šesťnásobný držiteľ titulu Volejbalista roka s vyše 220 štartmi v reprezentácii. Nemec rovnako upozornil, že s divákmi na tribúnach sa zvyšuje aj možnosť klubov oslovovať sponzorov.

Ďalší poslanec z radov športovcov medzi poslancami, bývalý tenisový reprezentant Ján Krošlák (OĽANO) zdôraznil, že športovci potrebujú divákov. "Atmosféra, emócia, ktorú dokážu svojou prítomnosťou na zápasoch vytvoriť, posúva aj samotných hráčov k lepším výkonom,“ povedal niekdajší daviscupový reprezentant.

Upozornil, že sám za zmenu dlhodobo bojoval, teší sa preto, že konečne bol vypočutý hlas športovej verejnosti. "Sledovať zápasy bez divákov bolo veľmi smutné," priznal. Verí tiež, že v piatok schvaľovaný zákon, týkajúci sa používania COVID preukazov, umožní vyhnúť sa zákazom a obmedzeniam návštev športových podujatí i pri prípadnej tretej vlne pandémie nového koronavírusu.

Potešený zmenou, ktorá pomôže naplniť štadióny, je aj bývalý futbalový reprezentant a tréner slovenskej reprezentácie Dušan Galis (Smer-SD). "Verím, že fanúšikovia využijú túto možnosť a vytvoria svojou prítomnosťou na tribúnach pravé športové prostredie,“ povedal pre TASR. Ako futbalový expert je presvedčený, že výrazné zvýšenie diváckej kapacity môže pomôcť i k tomu, aby slovenské tímy v budúcotýždňových domácich odvetách postúpili v európskych pohároch ďalej. "Diváci majú absolútny vplyv na nasadenie hráčov v zápase,“ upozornil.

Zmeny pre športové podujatia najvyšších súťaží platia od piatka 20.00 h. Maximálny počet účastníkov je stanovený na 50 percent kapacity miest, podmienkou je preukázať sa negatívnym PCR alebo LAMP testom, nie starším ako 24 hodín, alebo dokladom o zaočkovaní, prípadne o prekonaní ochorenia COVID-19. V prípade, že sa okres dostane zo stupňa monitoring do horších fáz v rámci COVID automatu, bude platiť limit 2000 divákov v exteriéri a najviac 1000 v interiéri.