Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Spotreba čokolády sa vlani zvýšila, každý Slovák zjedol priemerne 4 kg

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, keď každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kg čokolády.

Bratislava 7. júla (TASR) - Spotreba čokolády na Slovensku sa v druhom roku pandémie zvýšila. Každý Slovák jej vlani priemerne zjedol štyri kilogramy (kg). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo štvrtok pri príležitosti Dňa čokolády. Práve tento deň v roku 1550 bola čokoláda prvýkrát uvedená na európsky trh.

Spotreba čokolády a cukroviniek z nej na Slovensku minulý rok podľa predbežných údajov stúpla v priemere o 600 gramov alebo 17,6 % na obyvateľa. "V prvom roku pandémie spotreba podľa definitívnych údajov klesla na 3,4 kilogramu," priblížil riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR Róbert Vlačuha.

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, keď každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek, pripomenuli štatistici.

V celej Európskej únii (EÚ) sa v roku 2020 vyrobilo 3,6 milióna ton čokolády. Slovensko patrí k najmenším výrobcom čokolády s produkciou takmer 3500 ton. Hlavnými výrobcami boli Nemecko a Taliansko, odkiaľ pochádza takmer polovica (48,4 %) celkovej produkcie EÚ, vyčíslil európsky štatistický úrad Eurostat.

Slovensko tiež obchoduje s čokoládou. Vývoz čokolády zo SR bol v minulom roku podľa údajov ŠÚ o 3100 ton nižší ako jej dovoz.

Na Slovensko sa vlani priviezlo 57.000 ton čokolády v hodnote 264,7 milióna eur, podľa údajov zahraničného obchodu za 14 vyselektovaných položiek. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky, Nemecka, Belgicka, Francúzska a Bulharska.

Súčasne sa zo SR vyviezlo spolu 53.900 ton čokolády v hodnote 218,3 milióna eur. Najviac čokolády a výrobkov z nej sa vyviezlo do Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a Nemecka, informoval štatistický úrad.

Tabuľka 100 gramov mliečnej čokolády stála v slovenských obchodoch minulý rok v priemere jedno euro a čokolády na varenie rovnakej hmotnosti 0,8 eura. V porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov sa priemerné ceny príliš nezmenili. Pri mliečnej boli len mierne vyššie o 0,2 %, cena čokolády na varenie dokonca klesla o 0,8 %, vyčíslil ŠÚ.