Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Od pondelka 29. novembra ostanú zatvorené, respektíve na dištančnú výučbu prejdú základné umelecké školy, centrá voľného času, jazykové školy i krúžky a mimoškolské aktivity. Ako jedno z možných opatrení, ktoré má pomôcť udržať školy mimo ohnísk infekcie koronavírusu, to na dnešnej tlačovej konferencii oznámil minister školstva Branislav Gröhling. Rovnako avizoval, že by sa zimné prázdniny mohli začať skôr, vyučovanie by sa pred koncoročnými sviatkami mohlo skončiť už 17. decembra.


Bratislava - Prostredníctvom 26.482 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 9331 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých nebolo takmer 71 percent zaočkovaných. Pribudlo 70 obetí.

Na snímke interiér tržnice na Trnavskom mýte v Bratislave 26. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Z celkového počtu 5.287.594 podaných vakcín proti ochoreniu COVID-19 prijal Štátny ústav pre kontrolu liečiv doposiaľ 9125 hlásení podozrení na nežiaduce účinky, čo predstavuje necelých 0,2 percenta. Vyplýva to z informácie, ktorú ústav zverejnil na svojom webe. Do včerajšieho dňa evidoval spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný.


Bratislava - Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodla o predĺžení väzby obvinenému podnikateľovi Jozefovi B. z kauzy Mýtnik. Rozhodnutie nie je právoplatné.


Praha - Český prezident Miloš Zeman plánuje vymenovať šéfa strany ODS a koalície Spolu Petra Fialu za predsedu novej vlády v nedeľu. Zeman sa vo štvrtok po niekoľkých hodinách po prepustení vrátil do Ústrednej vojenskej nemocnice po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus. Hospitalizácia je podľa vyjadrenia nemocnice preventívna, keďže prezident nemá žiadne príznaky covidu.


Bratislava - Užívatelia ľahších drog sú neprimerane prísne postihovaní, nedávame im šancu sa zmeniť a ničíme im život. Uviedol to poslanec Národnej rady Juraj Krúpa (OĽANO) počas rokovania o novele Trestného zákona, ktorým by sa mali znížiť trestné sadzby za držanie ľahších drog na vlastnú spotrebu. Poslanci o novele debatujú v úvode dnešného rokovania. Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský ani viacerí členovia klubu novelu nepodporia. Pčolinský požiada, aby bol návrh stiahnutý na prepracovanie. Prekáža mu, že novela by mala znížiť tresty aj za užívanie tvrdých drog. Jeden z predkladateľov novely Kristián Čekovský (OĽANO) reagoval, že odborníci neodporúčajú vyňať jednu drogu a za ňu znížiť tresty. Ondrej Dostál (SaS) si myslí, že návrh mohol prejsť štandardným pripomienkovaním, ako je to pri vládnych zákonoch.


Praha - Laboratória odhalili v Českej republike za posledných 24 hodín ďalších 27.717 nakazených koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Dosluhujúca vláda premiéra Andreja Babiša včera oznámila, že oddnes vyhlasuje núdzový stav, ktorý bude platiť 30 dní.


Praha - Do Českej republiky nebudú môcť od soboty vstúpiť občania tretích krajín, ktorí boli v posledných 14 dňoch viac ako 12 hodín v Juhoafrickej republike, Namíbii, Lesothe, vo Svazijsku, v Zimbabwe, Mozambiku alebo Zambii. Česko tak nasledovalo príklad Talianska, Nemecka či Británie, ktoré týmto spôsobom reagovali na správy o novom variante koronavírusu s veľkým počtom mutácií, ktorý detegovali v Juhoafrickej republike. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová avizovala, že EÚ navrhne pozastaviť letecké spojenia medzi Juhoafrickou republikou a celým euroblokom.


Moskva - Dovedna 52 ľudí vrátane záchranárov zahynulo pri včerajšom nešťastí v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri.

Na snímke ruského ministerstva pre mimoriadne situácie vo štvrtok 25. novembra 2021 sa záchranári pripravujú na prácu pri požiari v uhoľnej bani neďaleko sibírskeho mesta Kemerovo asi 3000 kilometrov východne od Moskvy v Rusku.
Foto: TASR/AP


Jekaterinburg - Slovenskí reprezentanti v tlaku na lavičke Martin Foriš a Peter Ovšonka získali na majstrovstvách Európy v ruskom Jekaterinburgu strieborné medaily. Pod vedením trénera Pavla Varcholu obsadili v bodovaní krajín celkové tretie miesto za Ruskom a Dánskom.