Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. decembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Na Slovensku platia od dnes nové pandemické opatrenia. Pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch, a pre očkovaných sa môžu otvoriť všetky obchodné prevádzky a niektoré služby. Obchody so základnými potrebami budú otvorené v režime základ, čo znamená, že bez kontroly zdravotného stavu, budú otvorené napríklad predajne potravín, lekárne, predajne krmív pre zvieratá, čerpacie stanice, drogérie či predajne novín a tlačovín. Núdzový stav aj zákaz vychádzania platia naďalej.


Bratislava - Konzílium odborníkov kritizuje nové opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s aktuálnou epidemickou situáciou. V spoločnom vyhlásení uviedlo, že súbor prijatých opatrení vnímajú ako politické rozhodnutie. "Naše návrhy obsahovali motivačné zvýhodnenie očkovaných, no zároveň zohľadňovali zlú epidemickú situáciu. Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl. Toto konzílium nenavrhovalo. Rovnako nenavrhovalo ani zákaz rodinných návštev."


Bratislava - Prostredníctvom 19.585 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 6620 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 57 obetí. Spomedzi ľudí s pozitívnym PCR testom zaočkovaných nebolo takmer 73 percent. V nemocniciach je 3434 pacientov s ochorením COVID-19, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a Oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny je 592 osôb. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 295 ľudí.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa včera zúčastnila na online summite o demokracii organizovanom americkým prezidentom Joeom Bidenom. V rámci podujatia sa zúčastnila na dvoch paneloch, na ktorých spolu s ďalšími lídrami prezentovala svoje vízie a záväzky, ako stabilizovať a zlepšiť kvalitu demokracie a demokratických inštitúcií.


Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sa stalo členom Národnej platformy pre rozvoj umelej inteligencie na Slovensku – AISlovakIA, ktorá podporuje spoluprácu medzi všetkými výskumnými inštitúciami na Slovensku s cieľom vyvíjať a zavádzať inovácie s prvkami umelej inteligencie do priemyslu, ako aj do iných služieb verejného či súkromného sektora.

Na snímke vľavo ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, vpravo rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Oliver Moravčík a druhý sprava prezident Americkej obchodnej komory v SR (AmCham) Gabriel Galgóci na zasadnutí orgánov Centra pre umelú inteligenciu v priestoroch STU 10. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Londýn - Britský Vrchný súd v Londýne zrušil rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie.


Berlín - Riaditeľ a spoluzakladateľ nemeckej farmaceutickej firmy BioNTech Ugur Sahin sa v rozhovore pre Der Spiegel vyslovil za podávanie tretej, posilňujúcej dávky proti koronavírusu už po troch mesiacoch od zaočkovania druhou dávkou.


Varšava - Európa musí na zvýšenú prítomnosť ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach reagovať tvrdými prostriedkami a prísnymi sankciami. Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre Die Welt.


Sydney - Austrália začne 10. januára očkovať proti ochoreniu COVID-19 detí vo veku 5 - 11 rokov. Deťom budú najskôr podávať proticovidové vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.


New York - Hokejisti New Yorku Islanders v zostave so slovenským obrancom Zdenom Chárom prehrali v noci na dnes v s Nashvillom Predators 3:4. Chára strávil na ľade 17:27 minút a na konto si pripísal mínusový bod. Za bitku s ruským mladíkom Yakovom Treninom si v prvej tretine vyslúžil päťminútový trest. Ďalšie dve minúty dostal za nešportové správanie.

Calgary s Adamom Ružičkom podľahlo Caroline 1:2 po predĺžení.

Tampa bez zraneného Erika Černáka zvíťazila na ľade Toronta 5:3.

Dallas v zostave bez Andreja Sekeru prehral na ľade Los Angeles 0:4.

Za bitku s ruským mladíkom Jakovom Treninom si v prvej tretine vyslúžil päťminútový trest. Ďalšie dve minúty dostal za nešportové správanie.
Foto: TASR/AP


Helsinki - Slovenskí florbalisti prehrali v piatkovom zápase o 5.-8. miesto na majstrovstvách sveta v Helsinkách s Lotyšskom 2:6. V sobotu o 9.00 tak budú bojovať len o konečnú siedmu priečku, ich súperom bude zdolaný zo súboja Estónsko - Nórsko.


Sydney - Časovka jednotlivcov na cyklistických majstrovstvách sveta 2022 v Austrálii bude mať rovnakú trať i vzdialenosť pre mužov aj pre ženy. Stane sa tak po prvý raz v histórii. Medzinárodná cyklistická únia prijala toto rozhodnutie v súlade s prioritou presadzovať rodovú rovnosť.