Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Vládna koalícia nerokuje o otázkach výmeny rezortov v rámci koaličných strán. Jedinou personálnou otázkou, ktorou sa koalícia zaoberá, je obsadenie postu predsedu Národnej rady SR. Vyhlásila to koaličná strana Hlas-SD, ktorá odmieta medializované špekulácie o možných výmenách rezortov.



Bratislava - Rezort školstva a experti riešia nastavenie zmien vo financovaní materských škôl a školských klubov detí. Od budúceho roka majú byť financované štátom. Zriaďovateľom majú byť poskytované normatívne príspevky prostredníctvom regionálnych úradov školskej správy v závislosti od sídla zriaďovateľa.



Bratislava - Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa by mal vysvetľovať okolnosti letu vrtuľníkom ponad územia Malej Fatry na mimoriadnom Výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Zasadnutie výboru iniciovali opoziční poslanci. Žiadajú vyvodenie politickej zodpovednosti.

Na snímke poslanec NR SR Filip Kuffa.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Nečinnosť ministerstva hospodárstva pri vydávaní poukážok z programu Zelená domácnostiam má dopad na stovky domácností. Upozornila na to dnes opozičná strana Sloboda a Solidarita s tým, že ide o domácnosti, ktoré sa rozhodli od 30. októbra 2023 nainštalovať zariadenie na využívanie energie z obnoviteľných zdrojov.



Bratislava - Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy. Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica, aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť. Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov. Reagovali tak na list, ktorý mala Európska komisia poslať vláde.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku dnes pokračuje súdny proces v kauze agrodotácií výsluchom obžalovanej Ľubice R. Ešte pred začiatkom výsluchu obhajca obžalovanej Ondrej Urban informoval súd o tom, že sa Ľubica R. vzdala funkcie konateľky spoločnosti Agro Porúbka, ktorá je v súčasnosti v konkurze.



Nitrianska Blatnica - Vodič Mazdy nafúkal v čase obeda 3,27 promile alkoholu. Policajti ho zastavili a kontrolovali počas dennej služby v obci Nitrianska Blatnica v okrese Topoľčany.



Dubnica nad Váhom - Polícia v Dubnici nad Váhom zadržala 58-ročného muža, ktorý sa vyhrážal bývalej manželke zabitím. Vyšetrovateľ ho obvinil z prečinu nebezpečného vyhrážania, muž si na rozhodnutie súdu počká vo väzbe.



Bratislava – Volkswagen Slovakia zaznamenal za rok 2023 obrat vo výške 11,76 miliardy eur, čo predstavuje historicky najvyššiu sumu. Zisk pred zdanením sa zvýšil o 15 % na 319 miliónov eur.

Volkswagen Slovakia v roku 2023 zvýšil počet vyrobených vozidiel v roku 2023 na takmer 330 000. Na snímke predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia Wolfram Kirchert počas tlačovej konferencie na tému Hospodárske výsledky VW Slovakia za rok 2023. V Bratislave 12. apríla 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí naďalej odporúča slovenským občanom v Spojenom kráľovstve, aby zachovávali zvýšenú opatrnosť a ostražitosť, najmä na miestach s väčšou koncentráciou osôb a rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek.



Washington - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sa obáva koordinovaného teroristického útoku v USA – podobného ako bol ten, ktorý v marci viedol k smrti desiatok ľudí v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.



Niamey/Moskva - Rusko vyslalo do západoafrického Nigeru systém protivzdušnej obrany a 100 vojenských inštruktorov, aby systém nainštalovali a naučili nigerských vojakov, ako ho používať.



Viedeň - Šéf rakúskej krajne pravicovej strany FPÖ (Slobodná strana Rakúska) Herbert Kickl sa dištancoval od Moskvy v rámci vyšetrovania podozrenia zo špionáže pre Rusko v Rakúsku. Podozrenie zo špionáže sa týka bývalého zamestnanca rakúskej tajnej služby, ktorý bol údajne dvojitým agentom a špehoval pre Moskvu.



Düsseldorf - Okresný súd v Düsseldorfe v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vydal zatykač na tri mladistvé osoby vo veku 15 a 16 rokov pre podozrenie z prípravy islamisticky motivovaného teroristického útoku. Tínedžeri boli vzatí do vyšetrovacej väzby.



Plzeň - Český zástupca už má istotu miestenky v základnej fáze Ligy majstrov v ročníku 2025/2026. Definitívne o tom rozhodli hráči Viktorie Plzeň bezgólovou remízou v úvodnom štvrťfinálovom zápase Európskej konferenčnej ligy doma s ACF Fiorentina 0:0.

Futbalista Fiorentiny Nicolas Gonzalez berie svetlicu v prvom zápase štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy (EKL) Viktoria Plzeň - AC Fiorentina v Plzni vo štvrtok 11. apríla 2024.
Foto: TASR/AP