Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. novembra 2021 - 17.45 h. Bratislava - Na Slovensku bude platiť na dva týždne lockdown. Rozhodla o tom vláda na dnešnom rokovaní. Budú zatvorené všetky reštaurácie aj predajne, okrem tých esenciálnych.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Na Slovensku bude platiť na dva týždne lockdown. Rozhodla o tom vláda na dnešnom rokovaní. Budú zatvorené všetky reštaurácie aj predajne, okrem tých esenciálnych. Na Slovensku bude od zajtra, teda od 25. novembra platiť na 90 dní núdzový stav.

Bratislava
- Do platnosti od zajtra vstupuje zákaz vychádzania. Výnimka bude čas od 1.00 do 5.00 h. Ako povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, vláda schválila aj viacero výnimiek zo zákazu vychádzania, napríklad nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode, nevyhnutné služby, okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčová služba, optiky, servis mobilov. Výnimkou bude aj cesta do jaslí, materských škôl a škôl, cesta na očkovanie, pobyt v prírode v rámci okresu, cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa. Vláda podľa Lengvarského výrazne odporúča home office.

BratislavaNa pracovisko bude od začiatku budúceho týždňa možný vstup iba v režime OTP, teda zaočkovaným a zamestnancom, ktorí ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch prekonali. Ostatní pracovníci sa budú musieť raz za sedem dní povinne na pracovisku otestovať. Školy na Slovensku sa budú zatvárať ako posledné.

Bratislava
Slovensko nakúpi 35.000 balení lieku s účinnou látkou molnupiravir, ktorý sa používa na liečbu ochorenia COVID-19. Návrh z dielne ministerstva zdravotníctva dnes schválila vláda. Podľa neho by sa mala zabezpečiť dostupnosť tohto lieku do konca roka. Pacienti zaradení do klinického skúšania užívali štyri tablety dvakrát denne po dobu päť dní.

Bratislava - Slovensko by podľa vládou schváleného návrhu malo nakúpiť 10 miliónov kusov antigénových testov zo spoločného obstarávania Európskej komisie.

BratislavaŠtát zvýši pandemickú pomoc za mesiace november a december 2021 na úroveň schémy Prvá pomoc+. Príspevky z jednotlivých opatrení tejto schémy tak budú za tieto dva mesiace na úrovni vlaňajšieho záveru roka. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes predložil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

BratislavaHrubý dlh v roku 2020 ostal napriek šoku spôsobeného pandémiou nového koronavírusu tesne pod 60 percentami hrubého domáceho produktu, čím však zároveň prvýkrát presiahol najvyššie sankčné pásma dlhovej brzdy.

Bratislava - Platnosť vstupeniek na podujatia, ktoré sa z dôvodu protipandemických opatrení nebudú môcť v roku 2022 uskutočniť, budú môcť organizátori predĺžiť až do konca roka 2023. Alternatívou môže byť poukážka alebo vrátenie peňazí. Vyplýva to zo zmien zákonov v pôsobnosti ministerstva kultúry v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, ktoré schválili poslanci parlamentu.

Bratislava - RT-PCR testy odhalili včera na Slovensku 10.315 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 71 obetí. Z pozitívne testovaných osôb testom nebolo takmer 72 percent zaočkovaných. Počet pacientov v nemocniciach stúpol na kritickú hranicu 3200 hospitalizovaných. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 288 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 269 osôb. Viac ako 83 percent z hospitalizovaných pacientov s COVID-19 nie je zaočkovaných.

Bratislava – Vláda odsudzuje porušovanie ľudských práv a ospravedlňuje sa ženám, ktoré sa stali obeťami nezákonných sterilizácií. Oficiálne ospravedlnenie za sterilizácie v rozpore s právom dnes odsúhlasil kabinet. Obeťami sa stali najmä rómske ženy v období rokov 1966-1989, takisto v rokoch 1990-2004 sa mnohé ženy najmä z rómskej komunity podrobili sterilizácii bez dostatočného porozumenia dôsledkom zákroku a v časovom strese.

Bratislava
- Štátnu cenu Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia udelí vláda siedmim osobnostiam, z nich štyrom in memoriam. Ako dnes rozhodol vládny kabinet, cenu in memoriam získajú investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, spevák Miroslav Žbirka a novinár Eugen Gindl. Dostane ju tiež česká speváčka Marta Kubišová, šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová a historik Ivan Laluha.

Praha - Z pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice zajtra dopoludnia prepustia českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý je tam hospitalizovaný od 10. októbra. Informoval o tom spravodajský server Seznam Zprávy.

Berlín - Sociálnodemokratická strana Nemecka, Zelení a Slobodná demokratická strana dnes popoludní predstavili koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu. Tri strany dosiahli dohodu o vytvorení novej vlády, ktorá ukončí éru Angely Merkelovej.

Teherán – Slovenský reprezentant v zápasení grécko-rímskym štýlom Denis Horváth získal na armádnych majstrovstvách sveta v Teheráne bronzovú medailu v hmotnostnej kategórii do 77 kg.