Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič nemá čo robiť vo vláde. Jeho odvolávanie je otázka stratégie a postupu. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico v súvislosti s iniciatívou nezaradených poslancov Národnej rady z hnutia Republika, ktorí chcú podať návrh na Matovičovo odvolanie.

- SaS na otázky TASR o svojom postupe pri odvolávaní Matoviča reagovala tým, že jej poslanecký klub zasadne a rozhodne, ak bude predložený konkrétny návrh a bude jasné, kto všetko je pod ním podpísaný.

Bratislava - Avizované prerušenie výroby v hlinikárni Slovalco vníma rezort hospodárstva ako katastrofu pre celý slovenský priemysel. Odstavenie pecí na výrobu primárneho hliníka značne ovplyvní aj ďalšie európske spoločnosti. V reakcii na oznámenie Slovalca to uviedlo Ministerstvo hospodárstva.

New York/Ankara - Na schôdzke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a tureckým prezidentom Recepom Tayyiopm Erdoganom sa bude podľa Ankary diskutovať aj o diplomatických spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. Stretnutie sa má konať zajtra v Ľvove.

Kyjev - Na frontovej línii v ukrajinskej Doneckej oblasti zahynuli pri ruských delostreleckých útokoch dvaja civilisti a siedmi utrpeli zrazenia. Ruská armáda podľa ukrajinských predstaviteľov útočila na niekoľko miest a obcí.

Kyjev - Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj pripustil, že ruské vojská "pokračujú v postupe po celej frontovej línii" v Donbase, avšak Ukrajinci majú podľa neho situáciu pod kontrolou.

Brusel - Mierové sily NATO v Kosove sú pripravené zasiahnuť, ak bude ohrozená stabilita medzi Srbskom a Kosovom. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to vyhlásil po rozhovoroch so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Bruseli. Obe strany konfliktu súčasne vyzval na zdržanlivosť a vyhýbanie sa násiliu.

Peking/Moskva - Čínski vojaci sa zúčastnia v Rusku na spoločných cvičeniach s ruskými ozbrojenými silami a armádami ďalších krajín vrátane Indie, Bieloruska a Tadžikistanu. Oznámilo to čínske ministerstvo obrany.

Brusel - Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas, ktorý má v exekutíve EÚ na starosti aj boj proti antisemitizmu, odsúdil na svojom účte na Twitteri vyjadrenia palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v Berlíne. Abbás prirovnal zaobchádzanie Izraelčanov s Palestínčanmi k holokaustu.

Tel Aviv/Ankara - Úrad izraelského premiéra Jaira Lapida oznámil, že Izrael plne obnoví diplomatické styky s Tureckom. Ankara stiahla v roku 2018 svojho veľvyslanca z Izraela.

Berlín - Nemecko varovalo, že ak Rusko úplne zastaví dodávky, zásoby plynu mu budú aj v prípade naplnenia zásobníkov stačiť na necelé tri mesiace.

Praha - Česko v prípade nedostatku plynu uprednostní pri dodávkach tepla priemyselné podniky pred domácnosťami. Cieľom je zabezpečiť dodávky pre kľúčové oblasti, citovali médiá českého ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkela.

Budapešť - Na protest proti nevyplateniu štátnej podpory, súvisiacej s regulovanými cenami základných druhov pohonných látok, zatvorí v Maďarsku 19. a 20. augusta vyše 500 malých čerpacích staníc. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server autoszektor.hu.

Bratislava - Novým železničným dopravcom na trati Bratislava-Komárno bude Leo Express. Dopravca by mal začať premávať od 10. decembra 2023 na najbližších deväť rokov, teda do 9. decembra 2032. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby Ivan Rudolf.

Mníchov - Slovenská bežkyňa Daniela Ledecká si na atletických ME v Mníchove zaistila postup do zajtrajšieho semifinále na 400 m prek. V druhom rozbehu finišovala tretia výkonom 56,98 s.