Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava
- Prezidentka Zuzana Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi odsúdenému za prechovávanie marihuany na vlastnú spotrebu. Z desaťročného trestu odňatia slobody si už odpykal viac ako päť rokov a štyri mesiace vo väzení s najprísnejším maximálnym stupňom stráženia.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Galanta -
Vláda schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace.



Bratislava - Predseda národnej rady Peter Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu parlamentu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka situácie s medveďmi. Avizoval, že sa ešte stretne s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom.



Bratislava - Kompetencie splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny sa rozšíria, napríklad v oblasti spolupráce s ústrednými orgánmi štátnej správy pri použití prostriedkov štátneho rozpočtu na riešenie záležitostí národnostných menšín. Vyplýva to z návrhu zmeny štatútu splnomocnenca, ktorý schválila vláda.



Banská Bystrica - Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu na výstavbu prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Zhotoviteľom vyše trojkilometrového úseku bude združenie spoločností Doprastav a Metrostav, celkové náklady predstavujú približne 87 miliónov eur.



Bratislava - Predseda strany Maďarská aliancia Krisztián Forró podporí v druhom kole prezidentských volieb predsedu Národnej rady Slovenskej republiky a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Krisztián Forró kandidoval v prvom kole volieb, do druhého nepostúpil.

Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (v pozadí) a predseda strany Maďarská Aliancia Krisztián Forró počas tlačovej konferencie k aktuálnej prezidentskej kampani 27. marca 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Mimoparlamentná strana Fórum podporí v druhom kole prezidentských volieb Ivana Korčoka. Informoval o tom predseda strany Zsolt Simon. K postupu v druhom kole sa vyjadrila aj Kresťanská únia, ktorá nebude svojim voličom odporúčať ani Ivana Korčoka, ani Petra Pellegriniho.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka deklaroval, že si pri zaradení prokurátorov zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry na jednotlivé útvary Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky splnil svoju zákonnú povinnosť. Zdôraznil, že sa dbalo striktne na odbornosť prokurátorov či potreby organizačných zložiek Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. Ubezpečil, že úlohy prokuratúry sú zabezpečené aj po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačovej konferencie 27. marca 2024 v Bratislave.
Foto: TASR- Martin Baumann


Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky konali v druhej polovici marca, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 21,6 percenta hlasov. Druhé by skončilo Progresívne Slovensko s 20,2 percentami hlasov, po ňom nasleduje Hlas-SD so 16,3 percentami hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos. Štvrtá by skončila SaS, ktorá by získala 6,7 percenta hlasov, po nej KDH so 6,2 percentami. Hranicu zvoliteľnosti by neprekročila koalícia Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia, získala by 5,8 percenta hlasov, na vstup do parlamentu by však potrebovala sedem percent. Hnutie Republika by získalo päť percent hlasov. Hranicu zvoliteľnosti by neprekročila Aliancia (4,6 percenta), SNS so 4,1 percentami, Demokrati (3,8 percenta) a Sme rodina (3 percentá).

Na snímke predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico.
Foto: TASR Jakub Kotian



Praha -
Česká vláda rozšírila vnútroštátny sankčný zoznam o dve fyzické a jednu právnickú osobu, ktoré sa snažili na území Česka vykonať vplyvovú operáciu v prospech Ruskej federácie. Na sankčný zoznam pribudli politik a podnikateľ Viktor Medvedčuk, spoločnosť Voice of Europe a politik Arťom Marčevskyj.



Varšava - Poľsko s okamžitou platnosťou rozhodlo o odvolaní generála Jaroslawa Gromadziňského z postu veliteľa Zboru rýchlej reakcie európskej armády - Eurocorps. Bude čeliť inšpekčnému konaniu.



Moskva - Počet mŕtvych po minulotýždňovom útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 140, pretože v nemocnici podľahla zraneniam ďalšia obeť.



Kyjev - Ukrajinská bezpečnostná služba oznámila, že zadržala dvoch agentov ruskej tajnej služby obvinených z toho, že informovali ruské sily o polohe citlivých vojenských cieľov.



Kyjev - Ukrajina zvyšuje výrobu zbraní na svojom území a vláda vyčlenila na rok 2024 takmer 1,3 miliardy eur na tzv. domáci nákup a výrobu zbraní. To je 20-krát viac ako pred ruskou inváziou.