Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 29. septembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava – Dnešné zasadanie parlamentu sa skončilo skôr ako zvyčajne. Počas popoludňajšieho rokovania totiž skolaboval poslanec Ján Kerekréti (OĽANO). Predseda Národnej rady Boris Kollár ukončil schôdzu o vyše dve hodiny skôr, na čom sa dohodlo poslanecké grémium, ktoré zasadlo po náhlom kolapse poslanca.

- Poslanci mali popoludní hlasovať o návrhu na odvolanie lídra OĽANO Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Najbližšie čaká poslancov hlasovanie v utorok (4.10.).



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec by mal odstúpiť, myslí si predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa. Uviedol to po mimoriadnom zasadnutí výboru, kde Mikulec vysvetľoval situáciu s migračnou vlnou a dôvod obnovenia hraničných kontrol zo strany Rakúska a Česka. Minister trvá na tom, že problematiku na výbore komplexne, vecne a pragmaticky vysvetlil.

- Poslanci parlamentného brannobezpečnostného výboru zrealizujú v súvislosti so situáciou na hraniciach v októbri poslanecký prieskum na útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove.



Bratislava - Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský popoludní informoval, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov z približne 27 nemocníc Slovenska, pričom ich počet naďalej stúpa. Výpovede začali podávať už dnes a podávať ich budú aj zajtra.

Na snímke šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas príchodu na Úrad vlády, kde majú rokovať spoločne s premiérom SR Eduardom Hegerom o podmienkach pre zdravotníkov 19. augusta 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar
Foto: TASR - Pavol Zachar


Brusel - Európska komisia predstavila svoj pravidelný mesačný balík rozhodnutí o porušení právnych predpisov a o právnych krokoch, ktoré podniká proti členským štátom, ktoré si neplnia svoje povinnosti podľa práva Európskej únie. Slovensko čelí dvom konaniam v oblasti životného prostredia.



Moskva - S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova agentúra AP informovala, že štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny - Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť - budú do Ruskej federácie začlenené zajtra podpísaním príslušných dohôd.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvolal na zajtra zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Zasadnutie súvisí s plánovanou anexiou štyroch oblastí na východe a juhu krajiny.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár odsúdil avizovanú ruskú anexiu štyroch oblastí Ukrajiny. Vyhlásil, že ide o bezprecedentný čin a ak by sme to schvaľovali, ohrozovali by sme aj našu územnú celistvosť.

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) počas rokovania na 72. schôdzi parlamentu v Bratislave 27. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kodaň - NATO oznámilo, že podnikne protiopatrenia za akékoľvek útoky na kritickú infraštruktúru niektorej zo svojich 30 členských krajín. Reagovalo tak na údajnú sabotáž na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý umožňuje ruskej vláde zakázať niektorým nákladným autám pochádzajúcim zo západných krajín tranzit cez územie Ruskej federácie.



Kyjev - Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom oznámila, že výbuch na obvodovom plote Záporožskej atómovej elektrárne poškodil elektrické vedenie. Explóziu spôsobila pravdepodobne nášľapná mína.



Helsinki - Fínsko od dnešnej polnoci zakáže vstup väčšine ruských občanov, ktorí prichádzajú na fínske územie so schengenskými turistickými vízami. Toto opatrenie by malo výrazne obmedziť osobnú dopravu na fínsko-ruských hraniciach.



Moskva - Vzhľadom na masový exodus Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť mobilizácii, do susedného Kazachstanu, chcú ruské úrady bojaschopných mužov zachytávať už na hraniciach.



Brusel - Európska komisia uviedla, že nálada v krajinách eurozóny zaznamenala tento mesiac prudký pokles, výraznejší, než sa čakalo. Pesimistickejšie hodnotili ekonomiku menovej únie tak spotrebitelia, ako aj podnikateľský sektor.



Bratislava - Novým šéfom Slovenskej advokátskej komory sa stal jej doterajší podpredseda Martin Puchalla. Na mimoriadnom rokovaní o tom rozhodli členovia predsedníctva komory.



Bratislava - Odborníci z Holandska diskutovali na Slovensku o možnostiach ochrany novinárov. Na tlačovej konferencii predstavili riešenia, ktoré sú používané v Holandsku, keď poukázali na dôležitosť vzájomnej spolupráce zamestnávateľov, zamestnancov, polície a prokuratúry.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Michal Svítok


Bratislava - Novým športovým riaditeľom futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava sa stal Róbert Tomaschek. Do klubu prichádza aj bývalý slovenský reprezentant Róbert Vittek na pozíciu riaditeľa pre medzinárodné vzťahy.