Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. januára 2024 - 17.45 h.





Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje legislatívu, ktorá má upraviť mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy. Mala by sa stanoviť automaticky ako 60 % priemernej mzdy. Podľa odhadov by tak minimálna mzda dosiahla v roku 2026 úroveň približne 920 eur a 970 eur v roku 2027.



Bratislava - Stav zdravotníctva sa každým rokom zhoršuje, v sektore chýbajú koncepčné a odborné riešenia. Uviedol to prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Najväčšie výzvy, ktorým zdravotníctvo v minulom roku čelilo, sú nedostatok zdrojov, ako aj nedostatok personálu a jeho udržanie.



Bratislava - O post predsedu strany SaS sa bude uchádzať Branislav Gröhling. Richard Sulík sa postu predsedu SaS vzdá na najbližšom kongrese strany 23. marca. Uchádzať sa chce o novú funkciu čestného predsedu strany.

- Na post predsedu SaS bude kandidovať aj podpredseda Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet Marián Viskupič.
Na archívnej snímke Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Národné parky sa musia vedieť postaviť ekonomicky čo najviac na vlastné nohy. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba. Deklaruje, že tomu bude v tomto roku venovať čas a úsilie. Začne rokovania s predstaviteľmi obcí, turizmu, ochrany prírody a ostatnými, aby našli zhodu.



Bratislava - Lekári špecialisti sú od januára povinní vystavovať potvrdenie o práceneschopnosti v elektronickej podobe. Zväz ambulantných poskytovateľov však tvrdí, že na to nie sú pripravení. Žiadajú o zhovievavosť a apelujú na urýchlené zapracovanie zmien v predmetnom zákone.



Bratislava - Krajská prokuratúra Bratislava potvrdila podanie obžaloby na piatich obvinených M. K., P. T., M. K., Š. M. a J. Š. Pre nelegálne sledovanie im ako členom organizovanej skupiny hrozí až trojročné väzenie. Vyplýva to zo stanoviska krajského prokurátora Bratislava Rastislava Remetu.



Bratislava - Policajti zadržali popoludní osobu podozrivú z vraždy, ku ktorej malo prísť v byte v druhom bratislavskom okrese.



Bratislava - Polícia a záchranári popoludní zasahovali na Ovručskej ulici v bratislavskom Novom Meste. V byte sa nachádzali dvaja muži bez známok života a žena v zlom zdravotnom stave.



Bratislava - Spoločnosť Verejné prístavy, ktorá chce postaviť terminál na skvapalnený plyn v Bratislave, zapracuje všetky pripomienky z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredia. Urobí tak v technickej štúdii. Investor deklaruje aj ďalšie kroky.



Bejrút - V Libanone odišlo od začiatku cezhraničnej streľby s Izraelom spred troch mesiacov zo svojich domovov vyše 76.000 ľudí. Uviedla to včera Medzinárodná organizácia pre migráciu.

- Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča necestovať do Libanonu pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v krajine. Slovákom, ktorí sa tam nachádzajú, radí rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek.



Moskva - Rusko dnes potvrdilo, že obmedzilo prístup predstaviteľom jadrového dozorného orgánu OSN do častí ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Údajne ho k tomu viedli bezpečnostné dôvody.

— Nepálska vláda zakázala dnes svojim občanom cestovať za prácou do Ruska či na Ukrajinu. Mnohých Nepálčanov totiž údajne naverbovala ruská armáda a boli poslaní do bojov na Ukrajine.



Peking - Spojené štáty a Čína musia vytrvať v mierovom spolužití a prekonať vzájomné rozpory, ako to urobili, keď pred 45 rokmi nadviazali diplomatické vzťahy. Uviedol to dnes čínsky minister zahraničných vecí Wang I.



Berlín - Pri požiari, ktorý vypukol včera večer v nemocnici v severonemeckom meste Uelzen, zahynuli štyria ľudia. Požiar si podľa polície okrem obetí na životoch vyžiadal aj zranených, ktorých počet dosahuje dvojciferné čísla.



Soul - Severná Kórea popoludní vyhlásila, že cvičnú paľbu do Žltého mora neďaleko pohraničných ostrovov vykonala v reakcii na vojenské cvičenia Južnej Kórey. Zároveň odmietla, že by ňou ohrozila mier na Kórejskom polostrove.

Na nedatovanej snímke vydanej 5. januára 2024 juhokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) a jeho dcéra počas návštevy závodu, ktorý vyrába mobilné odpaľovacie zariadenia v Severnej Kórei.
Foto: TASR - AP