Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. mája 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady neodvolali Martinu Šimkovičovú z postu ministerky kultúry. Vo funkcii ostáva aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Za opozičné návrhy na ich odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Na snímke vpravo ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a podpredseda vlády SR a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) jej gratuluje po hlasovaní.
Foto: TASR - Martin Baumann


- Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú schválili poslanci Národnej rady.

- Ochrana zdravia zamestnancov pri práci sa zvýši. Úprava sa týka práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú taktiež schválili poslanci Národnej rady.



Brusel - Slovensko a štáty Vyšehradskej štvorky sa počas dnešného hlasovania na úrovni ministrov financií Európskej únie v Bruseli vyslovili proti prijatiu nového paktu o migrácii a azyle. Po skončení rokovaní to uviedol minister financií Ladislav Kamenický.



Bratislava - Minister obrany Robert Kaliňák by chcel uzavrieť zmluvu na systémy protivzdušnej obrany do leta. Malo by ísť o nákup minimálne šiestich batérií, ktoré by mohli účinne pokryť nielen strategické, ale aj civilné ciele.



Praha - Od Česka chceme okopírovať všetky dobré riešenia, aby sa na Slovensku darilo eurofondy lepšie čerpať. Po rokovaní s českým podpredsedom vlády pre digitalizáciu a ministrom pre miestny rozvoj Ivanom Bartošom to spravodajkyni TASR povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.



Soul - Na Slovensku by mohli v budúcnosti pribudnúť investície z Južnej Kórey vo výške desiatok miliónov eur. Slovenskí predstavitelia rokujú s viacerými potenciálnymi investormi, z ktorých niektorí už na Slovensku pôsobia. Pripustili to počas pracovnej cesty v tejto ázijskej krajine minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár a štátny tajomník rezortu Rastislav Chovanec.

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský premiér Han Tok-su pózujú počas stretnutia v Soule v pondelok 13. mája 2024.
Foto: TASR - MZVEZ


Bratislava - Slovenská národná strana požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka.



Bratislava - Novou predsedníčkou Súdnej rady sa stala sudkyňa a jej členka Marcela Kosová. Za jej zvolenie hlasovalo 13 členov z 15 prítomných.



Bratislava - Napojenie Štefana Harabina na politiku vylučuje jeho prípadnú kandidatúru na člena Súdnej rady. Poukázala na to novozvolená predsedníčka Súdnej rady Marcela Kosová.



Bratislava - Ústavný súd odmietol sťažnosť Jána Mazáka proti jeho odvolaniu z funkcie predsedu Súdnej rady.



Praha - Jedenásť zástupcov členských štátov EÚ podpísalo deklaráciu o budúcnosti kohéznej politiky po roku 2027. Chcú sa ňou zasadiť za to, aby eurofondy pokračovali aj po tomto období.

Na snímke eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová a český minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš na tlačovej konferencii po neformálnom rokovaní jedenástich zástupcov EÚ zodpovedných za politiku súdržnosti.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Moskva - Jednou z priorít Ruska je dosiahnuť víťazstvo v bojoch na Ukrajine s minimálnymi ľudskými stratami. Na pôde Rady federácie, hornej komory parlamentu, to povedal Andrej Belousov, nominant ruského prezidenta Vladimira Putina na funkciu ministra obrany.



Praha - Bolo by naivné tvrdiť, že Ukrajina dokáže v dohľadnej dobe úplne obnoviť kontrolu nad svojím územím. Rusko sa nevzdá oblastí, ktoré teraz okupuje. Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní. V televízii Sky News to povedal český prezident Petr Pavel.



Dauha - Rokovania o dosiahnutí prímeria vo vojne v Pásme Gazy sa ocitli v slepej uličke pre izraelskú vojenskú operáciu v Rafahu, uviedol to katarský premiér a minister zahraničných vecí Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.



Gaza - Takmer 450.000 ľudí odišlo za približne jeden týždeň z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy v snahe uniknúť pred tamojšími bojmi, oznámil dnes Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe.



Tbilisi - Gruzínsky parlament v treťom čítaní schválil kontroverzný návrh zákona o "zahraničnom vplyve".