Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila v roku 2021 päť milostí. Posudzovala vyše 1440 doručených žiadostí. V troch prípadoch rozhodla o prerušení, respektíve odložení výkonu trestu.

Bratislava - O mesiac by sa mal na Slovensku skončiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda koncom novembra na 90 dní. Koaličné strany Za ľudí a SaS nie sú za to, aby sa predĺžil.

Bratislava - Strana Za ľudí podporí skrátenie karantény, ktoré je krízovým opatrením v pandemickej vlne omikronu. Za ľudí podporí aj povinné očkovanie, počká si však na stanovisko rezortu zdravotníctva a odborníkov. Nepodporia však sankcie voči neočkovaným, ktorým by sa nemala preplatiť zdravotná starostlivosť. Uviedla to vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová. Na skrátení karantény sa zhodli aj minister školstva Branislav Gröhling a nezaradený poslanec parlamentu za mimoparlamentný Hlas-SD Richard Raši.

Bratislava - Návrh poslanca Györgya Gyimesiho (OĽANO) o znížení kvóra na vstup do parlamentu na tri percentá pre národnostné strany je nevykonateľný. Myslí si to strana Za ľudí. Znižovať kvórum len pre národnostné strany považuje za diskriminačné. SaS vyhlásila, že v koalícii sa o znižovaní kvóra zatiaľ nehovorilo. Gyimesi by tiež chcel zvýšiť počet volebných obvodov zo súčasného jedného na dvanásť. SaS s tým nesúhlasí.

Bratislava - Trestné činy súvisiace s prenasledovaním, ktoré boli spáchané počas komunizmu, by už nemuseli spadať do kategórie premlčaných. Úprava je súčasťou tzv. veľkej novely Trestného zákona, ktorú predložila ešte koncom roka 2021 ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Bratislava - Opozičný Smer-SD bude v stredu (26. 1.) pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovať proti zdražovaniu potravín aj obrannej zmluve s USA. Na parlamentnú schôdzu, ktorá začne 1. februára, chce tiež podať návrh, aby vláda predstavila harmonogram krokov, ako ide proti zdražovaniu bojovať.

Bratislava - Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú na jeseň konať prvýkrát v jednom termíne. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by sa mali konať 29. októbra. Pripravovaná volebná legislatíva by mala riešiť aj situáciu voličov nakazených novým koronavírusom.

BratislavaZhruba 82 % Európanov si želá, aby mohli natrvalo vymazať niečo z toho, čo zverejnili na sociálnej sieti. Vyplýva to z prieskumu kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky o digitálnom povedomí. Profil na sociálnej sieti má vplyv na to, ako používateľov vnímajú ostatní a neraz si mená nových zamestnancov na sociálnych platformách vyhľadávajú aj riaditelia firiem.

Berlín - Nová nemecká vládna koalícia plánuje prilákať do krajiny zhruba 400.000 kvalifikovaných pracovníkov ročne. Cieľom je riešiť zhoršujúci sa demografický vývoj a nedostatok zamestnancov v kľúčových sektoroch, čo komplikuje zotavovanie hospodárstva z pandémie nového koronavírusu.

Kodaň - Šírenie vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron by mohlo prispieť k ukončeniu pandémie v Európe. Povedal to včera riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre európsky región Hans Kluge. Podľa jeho slov je však stále potrebná maximálna opatrnosť, keďže nie je možné predpovedať, ako sa vírus bude ďalej vyvíjať.

Brusel - Približne 50.000 ľudí protestovalo včera v Bruseli proti epidemiologickým opatreniam. Na demonštrácii odohrávajúcej sa neďaleko budovy Európskej komisie došlo k násilnostiam a polícia zhromaždený dav rozháňala vodným delom aj slovotvorným plynom. Počas víkendu protestovali tisícky obyvateľov proti epidemiologickým opatreniam aj v Nemecku a Francúzsku.

Washington/Kyjev - Rodiny amerických diplomatov v ukrajinskej metropole Kyjev musia opustiť krajinu, oznámilo včera ministerstvo zahraničných vecí USA. Ako dôvod uviedlo "pretrvávajúcu hrozbu" ruského útoku na Ukrajinu. Ministerstvo zároveň odporučilo občanom USA, aby necestovali do Ruska. Ako dôvod uviedlo rastúce napätie medzi Kremľom a Západom v súvislosti s Ukrajinou.

Innsbruck-Igls - Slovenské bobistky Viktória Čerňanská a Patrícia Tajcnárová získali na juniorských majstrovstvách sveta v rakúskom Innsbrucku-Igls strieborné medaily v súťaži dvojbobov v kategórii do 23 rokov.

Melbourne - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom sa suverénnym spôsobom prebojovali do štvrťfinále štvorhry na grandslamovom Australian Open v Melbourne. V osemfinále zvíťazili ako turnajové päťky nad dvanástym nasadeným nemeckým párom Kevin Krawietz, Andreas Mies hladko 6:1, 6:2.