Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 20. mája 2022 - 5.45 h.

Washington - Senát amerického Kongresu včera schválil balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov.


Ženeva - Organizácia Spojených národov vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby obnovili mierové rokovania.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera odcestovala na trojdňovú návštevu Švajčiarska. V hlavnom meste Bern sa stretla so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom.


Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska vstúpilo včera do štrajkovej pohotovosti. Ministerstvo financií SR sa ohradzuje voči tvrdeniam samospráv o znížení ich príjmov po zavedení prorodinných opatrení. Rezort argumentuje dátami k výnosom z podielových daní, pripravenými kompenzačnými opatreniami a poukazuje tiež na prebytok bežných rozpočtov miestnych i krajských samospráv za rok 2021.

Na snímke slovenská vlajka stiahnutá na pol žrde pred mestským úradom v bratislavskej mestskej časti Ružinov pri príležitosti štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vo štvrtok 19. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Pomoc v boji proti inflácii prerokuje plénum Národnej rady SR v tzv. zrýchlenom režime. Takisto v skrátenom legislatívnom konaní budú poslanci rokovať o zdanení mimoriadnych príjmov z ruskej ropy a tzv. lex Ukrajina 3, ktorý hovorí o podpore starostlivosti o deti aj odídencov so zdravotným postihnutím.


Bratislava – SaS navrhne, aby sa avizovaná daň z ropy použila na zníženie iných daní, napríklad dane z pridanej hodnoty na naftu a benzín. Ak tento návrh neprejde, SaS chce zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy v parlamente vetovať.


Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v polovici mája, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 18,2 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončila strana SaS, ktorú by volilo 14,3 percenta opýtaných. Tretia by bola strana Smer-SD so ziskom 13,5 percenta hlasov. Hnutie OĽANO by skončilo štvrté so ziskom 10,7 percenta hlasov, Progresívne Slovensko by podporilo 9,7 percenta opýtaných. KDH by získalo 7,7 percenta hlasov, Republika 6,2 percenta a Sme rodina 6,1 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane.


Berlín - Európska únia sa musí pripraviť na obnovu Ukrajiny po vojne, a to tak, že založí fond solidárnosti. Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz. Zároveň uznal, že francúzsky prezident Emmanuel Macron mal pravdu, keď povedal, že proces vstupu do Európskej únie nie je otázkou niekoľkých mesiacov či rokov.


Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval, že niektoré krajiny Európskej únie "zaobchádzajú s Kyjevom ako s druhou triedou". Vyjadril sa tak po vyhlásení Nemecka, že snahu vojnou ničenej Ukrajiny o vstup do EÚ nemožno urýchliť.


Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak uviedol, že jeho krajina neprijme žiadne prímerie, kým sa všetci ruskí vojaci nestiahnu.


Kodaň - Výhrady Turecka voči žiadosti o vstup Švédska a Fínska do NATO sa Aliancia snaží vyriešiť. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v reakcii na rozhodnutie Ankary zablokovať začiatok prístupového procesu týchto dvoch krajín.


Brusel - Európska komisia zažalovala včera Slovensko na Súdnom dvore EÚ, lebo Slováci nezaviedli pozmenenú smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách z roku 2018 do vnútroštátneho práva, a požiadala o uloženie finančnej pokuty. Slovensko právnemu konaniu čelí aj v oblasti energie a klímy.


Kyjev - Ukrajinský súd v hlavnom meste Kyjev udelil povolenie na zatknutie bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý je podozrivý z organizovania nelegálneho prevádzania ľudí cez štátne hranice.

Na archívnej snímke Viktor Janukovyč.
Foto: Wikipedia


Pchjongjang - Severná Kórea potvrdila už dva milióny prípadov ochorenia prejavujúceho sa horúčkami. Stalo sa tak len týždeň po tom, čo táto izolovaná krajina oznámila prvé prípady nákazy novým koronavírusom.


Lyon - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval už do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Lyone. Vo štvrťfinále zdolal Argentínčana Federica Coriu hladko 6:3 a 6:2.