Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava – Dočasne poverený premiér Eduard Heger nevidí problém vo vyzbieraní 76 podpisov poslancov na podporu jeho vlády. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznil, že má podporu hnutia OĽANO, hoci György Gyimesi a Igor Matovič mu zatiaľ podpisy nedali.

- Igor Matovič v diskusnej relácii televízie Markíza poznamenal, že by bol veľmi rád symbolicky posledným, kto Hegera podporí. Na kandidátke OĽANO je vždy na poslednom mieste, a práve preto chce byť aj posledným, kto to podpíše.



Bratislava Distribúcia peňazí na pomoc podnikateľom s cenami energií zlyhala. V diskusnej relácii RTVS na to poukázal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Nezaradený poslanec Národnej rady SR z mimoparlamentného Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok reagoval, že vysoké zálohové platby, ktoré prišli podnikateľom, sú zodpovednosťou vlády. Šipoš ďalej poznamenal, že ak by dočasne poverený premiér Eduard Heger nemal 76 podpisov poslancov na podporu jeho vlády, nebude iná možnosť, ako diskutovať o predčasných parlamentných voľbách.



Bratislava - Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby reálne zvážila, či ešte niekedy poverí Eduarda Hegera zostavením alebo vedením vlády. Strana to uviedla v reakcii na vyjadrenia dočasne povereného premiéra v relácii RTVS Sobotné dialógy. Heger v diskusnej relácii podľa Hlasu-SD oznámil, že za vysoké zálohové platby za energie si môžu podnikatelia a samosprávy sami, čo mimoparlamentná strana odmieta.



Bratislava - Ústavné orgány štátu v podstate prestali fungovať, vládna koalícia je rozpadnutá, vláda má minimálnu dôveru a nie je schopná včas prijímať rozhodnutia. Riešením politickej a sociálnej krízy môže byť úspešné referendum o ústavnej zmene a následne predčasné voľby. V TASR TV to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.



Bratislava - Názov vznikajúcej politickej strany Lucie Ďuriš Nicholsonovej bude Jablko. Má to byť moderná, stredová a proeurópska strana.



Bratislava - Národný bezpečnostný úrad zaznamenal sériu koordinovaných kybernetických bezpečnostných incidentov v kybernetickom priestore Slovenskej republiky. Zároveň vydal varovanie pred ďalším.



Praha - Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike vyhral armádny generál vo výslužbe Petr Pavel so ziskom 35,4 percenta hlasov. V druhom kole prezidentských volieb sa proti nemu postaví bývalý český premiér Andrej Babiš, ktorému odovzdalo hlas 34,99 percenta voličov.

Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel prichádza do volebnej centrály v Prahe po uzatvorení volebných miestností v 1. kole prezidentských volieb v Českej republike v sobotu 14. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Praha - Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR bude zajtra mimoriadne zasadať v súvislosti s hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde českého premiéra Petra Fialu.



Istanbul - Turecko v sobotu vyhlásilo, že "nie je v pozícii" ratifikovať členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii, a to napriek sérii krokov, ktoré už Štokholm prijal, aby splnil požiadavky Ankary.



Londýn - Britský premiér Rishi Sunak sľúbil v sobotu dodanie 14 tankov Challenger 2 Ukrajine. Premiérov sľub vyvolal okamžitú reakciu Ruska, ktoré varovalo, že toto konflikt iba "zosilní". Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať tanky Leopard 2 pre Ukrajinu najskôr v roku 2024.



Berlín - Ukrajina môže od Západu čoskoro čakať viac dodávok ťažkých zbraní. V rozhovore pre nemecké médiá to včera povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Káthmandu - V Nepále sa včera zrútilo lietadlo so 72 ľuďmi na palube. Zahynulo 68 ľudí. Na palube sa podľa dostupných informácií nenachádzali žiadni občania SR.

Miestni obyvatelia sa pozerajú na vrak lietadla, ktoré sa zrútilo do rokliny rieky Seti počas pristávania v Pohhare v Nepále v nedeľu 15. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Dynamika ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine je pozitívna, vyhlásil včera ruský prezident Vladimir Putin.



Madrid - Desaťtisíce ľudí pochodovali včera centrom španielskeho hlavného mesta Madrid, požadujúc zastavenie škrtov a privatizácie, ktoré postihli verejné zdravotnícke služby.



Dammam - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil na 45. ročníku Rely Dakar konečné dvanáste miesto. Jeho krajan Juraj Varga sa v kategórii štvorkoliek umiestnil na konečnej 4. priečke.



Sigulda - Slovenskí sánkari obsadili v súťaži miešaných tímových štafiet na podujatí Svetového pohára v lotyšskej Sigulde piate miesto.