Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

SR je čestným hosťom medzinárdného knižného festivalu v Budapešti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Počas štyroch dní predstavia na čestnom pódiu festivalu maďarský preklad 29 slovenských diel a desať diel maďarských spisovateľov žijúcich na Slovensku.

Budapešť 29. septembra (TASR) - Slovenská republika je čestným hosťom 27. Budapeštianskeho medzinárodného knižného festivalu, ktorý vo štvrtok otvorili na výstavisku Millenáris v II. budapeštianskom obvode. Podľa servera Infostart.hu je cieľom štvordňového festivalu potešiť ľudí a ukázať im nádej v aktuálnej hospodárskej situácii, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server pripomína, že v uplynulých dvoch rokoch festival zablokovala koronavírusová pandémia a teraz cítiť vplyv vojny na ekonomiku. "V poslednom čase sa nám dostáva len veľmi málo utešujúcich a dobrých správ," povedala predsedníčka Združenia maďarských vydavateľov a kníhkupcov Katalin Gálová.

Počas štyroch dní predstavia na čestnom pódiu festivalu maďarský preklad 29 slovenských diel a desať diel maďarských spisovateľov žijúcich na Slovensku. V programe figuruje rozhovor o súčasnej slovenskej, českej a maďarskej literatúre, prezentácia maďarských prekladov diel slovenských autorov, diskusia o riešení tráum prostredníctvom literatúry a bude sa hovoriť aj o podpore literatúry na Slovensku.

Priestor dostane aj slovenská poézia, detská literatúra a literatúra, ktorá sa venuje slovensko-maďarským vzťahom, vrátane citlivej témy - Trianonskej mierovej zmluvy.

Na festivale sa prezentuje 130 vystavovateľov a 40 zahraničných spisovateľov. Jeho organizátori pripravili 150 rôznych podujatí.

Spomedzi spisovateľov bude čestným hosťom bieloruská spisovateľka a investigatívna novinárka, držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Alexijevičová. Na slávnostnom otvorení jej Veľkú cenu Budapešti odovzdal starosta Gergely Karácsony.

Alexijevičová ako prvá autorka dostala Nobelovu cenu za dokumentárny román, konkrétne za knihu Černobyľská modlitba. Spisovateľka sa narodila na Ukrajine, utiekla z Minska a momentálne žije v Berlíne.

Pôvodným čestným hosťom festivalu malo byť Poľsko, ktoré však po odkladoch podujatia pre pandémiu pred štyrmi mesiacmi odrieklo účasť na tomto ročníku.