Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Počet nedonosených detí, ktoré oslepnú, patrí na Slovensku k najnižším

Inkubátor Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Napriek tomu, že pôrodnosť klesá, počet predčasne narodených detí celosvetovo stúpa. Za posledných 10 rokov vzrástol asi o 30 percent.

Bratislava 17. februára (TASR) – Bratislavská Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) patrí k svetovej špičke v liečbe retinopatií – ochorení sietnice u nedonosených detí. Kým pred 30 rokmi pre toto ochorenie osleplo na Slovensku asi 50 detí ročne, dnes stratí zrak alebo má ťažký zrakový deficit jedno až dve deti.

"Kým celosvetové štatistiky hovoria, že výborné výsledky sú nad jedno percento, my sme dosiahli úroveň pod jedno percento detí, ktoré majú nepriaznivé výsledky, teda slepotu alebo ťažké zrakové postihnutie," povedal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ DFNsP Ladislav Kužela.

Na Klinike detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a DFNsP ošetrujú deti s týmto ochorením z celého Slovenska. "V roku 2012 sme na našom pracovisku operovali 65 detí a v roku 2013 išlo o 60 detí," uviedla primárka kliniky Dana Tomčíková. Od roku 2008 do roku 2013 oslepli štyri deti. Väčšina má však po zákroku podľa primárky zrak úplne v poriadku.

"Pred dvoma rokmi sme začali používať najnovšiu laserovú metódu, ktorú v súčasnosti robí len pár pracovísk na svete, takzvané splývajúce zásahy – painting metódu, pri ktorej dosahujeme oveľa lepšie výsledky pri súčasnom skrátení času operácie na polovicu," vysvetlil prednosta kliniky profesor Anton Gerinec. Okrem toho lekári DFNsP používajú v niektorých ťažších špecifických prípadoch liečbu intravitreálnymi injekciami antirastových
látok.




Príbeh Anabely a Dominika

Anabela sa narodila v 27. týždni tehotenstva, dnes má štyri roky. "Doktori zistili, že jej sietnica nie je dobre vyvinutá, takže v priebehu niekoľkých týždňov išla na operáciu, ktorá dopadla úspešne," hovorí jej mama Michaela. "Mala desaťpercentnú šancu na úplne plnohodnotný život, v čom samozrejme zrak hrá dominantnú úlohu a zatiaľ sa nepodarilo nič nájsť. Anabela je úplne zdravé dieťa. Je to super, že aj na Slovensku má dieťa pri takýchto úvodných podmienkach šancu na plnohodnotný život," dodáva jej otec Radovan. Operáciu v ranom detstve podstúpil aj Dominik. Keď sa narodil v 24. týždni tehotenstva, meral 30 cm a vážil 600 gramov. "Operovali ho, keď mal dva mesiace. Má sa dobre, akurát teraz druhý mesiac musí nosiť okuliare," prezradila jeho mama Martina.

Čím skôr pred predpokladaným termínom pôrodu sa dieťa narodí, tým menej sú vyvinuté jeho orgánové štruktúry vrátane oka. Nedostatočne sa vyvinú cievy na sietnici, ktoré rastú od centra, odkiaľ vychádza zrakový nerv a končia celkom na periférii sietnice. Čím skôr sa dieťa narodí, tým menej sú cievy dorastené a určitá časť sietnice je avaskulárna. Nie sú na nej cievy, ktoré ju využívajú. Ak sa dieťa narodí príliš skoro, a lekári by do oka nezasiahli, väčšina detí by oslepla.

Napriek tomu, že pôrodnosť klesá, počet predčasne narodených detí celosvetovo stúpa. Za posledných 10 rokov vzrástol asi o 30 percent. "V súčasnosti sa na Slovensku každé deviate dieťa rodí predčasne, momentálne je to asi 5000 detí," povedala primárka Oddelenia patologických novorodencov I. detskej kliniky LF UK a DFNsP Dana Dolníková. Tieto detí sa stretávajú s mnohými komplikáciami a retinopatia je jednou z nich.