Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Starožitníci zo Zemplína prezentovali staré skvosty

Ilustračné foto Foto: Veronika Cholewová/TASR

Zemplínski starožitníci sa stretli v centre Prešova. Ľudí z tejto oblasti zaujala najmä pozdišovská keramika a staré taniere so zemplínskymi ľudovými krojmi.

Michalovce 20. apríla (TASR) - Zemplínski starožitníci sa stretli v centre Prešova na prezentácii starožitníctva. Ľudí z tejto oblasti zaujala najmä pozdišovská keramika a staré taniere so zemplínskymi ľudovými krojmi. Medzi desiatkami obchodníkov sme v treťom najväčšom meste Slovenska stretli ľudí z Michaloviec, Humenného, Vranova, Trebišova, Košíc a mnoho ďalších z blízkych miest.

Ilustračné foto
Foto: Veronika Cholewová/TASR
Zemplínski milovníci starých veci chodievajú na podobné akcie často a vraj sa im oplatí cestovať aj do trochu vzdialeného Prešova. Prezradili, že chodia aj za hranice, a to najmä do susedného Maďarska. Starožitnícki obchodníci doniesli do Prešova veci typické pre Zemplín. ,,Ľudia mali záujem najmä o pozdišovskú keramiku a taniere s ľudovými vzormi,“ povedal pán Michal. Na cene sa mohli zákazníci dohodnúť ako kedysi a “jednať sa“ s obchodníkmi. Mnohé skvosty vyrážali dych, aj keď im chýbali niektoré časti alebo boli poškodené. Iné dýchali históriu a ukrývali príbeh a ďalšie boli tie, ktoré vidíte bežne u babičky, alebo ste zažili počas detstva.

Veronika Cholewová, Prešovská univerzita, Prešov