Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Štátna poisťovňa chce zaplatiť za poistencov na čakacích listinách

Foto: TASR/František Iván

Prísľub, ktorý dnes poisťovňa dala, je časovo ohraničený do konca roka, keďže zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami sú uzavreté do 31.12.2012.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dnes dala zdravotníckym zariadeniam verejný prísľub, že im nad rámec zmluvne dohodnutého finančného objemu uhradí všetky operácie poistencov VšZP, ktorí sú aktuálne na čakacích listinách. Do konca tohto roka by tak na čakacej listine nemal zostať ani jeden poistenec VšZP.

Generálny riaditeľ poisťovne Marcel Forai dnes na tlačovej konferencii oznámil, že VšZP eviduje k septembru 2012 na čakacích listinách 6706 poistencov. Celková suma, potrebná na operácie pacientov na "čakačkách", predstavuje podľa prepočtov poisťovne približne 15,2 milióna eur. "Hospodársky výsledok VšZP k 31. júlu 2012 bol zisk vo výške takmer 21 miliónov eur," vyhlásil dnes Forai s tým, že poisťovňa vracia zisk naspäť do systému. "Preto nám to dnes umožňuje dať verejný prísľub. Myslím, že to je tá správna odpoveď na čakacie listiny," dodal.

Prísľub, ktorý dnes poisťovňa dala, je časovo ohraničený do konca roka, keďže zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami sú uzavreté do 31.12.2012. Podľa riaditeľa VšZP sa prísľub buď stane súčasťou nových zmluvných podmienok s poskytovateľmi alebo v ňom bude poisťovňa v budúcom roku pokračovať.

Vedenie poisťovne dnes informovalo, že na čakacích listinách bolo k 1. septembru tohto roka 3816 pacientov, ktorí čakajú na operáciu kolenného a bedrového kĺbu, 1070 poistencov čaká na kardio zákroky a 1820 na oftalmologické operácie. Forai uviedol, že v priebehu roka 2011 VšZP uhradila 5553 operácií bedrového a kolenného kĺbu. "Ale v priebehu roka 2012 túto operáciu absolvovalo 5616 poistencov VšZP," doplnil. Na skrátenie čakacích lehôt poisťovňa od októbra minulého roka realizuje projekty TEP, Kardio a Mamograf. Ako príklad ich úspešnosti riaditeľ VšZP spomenul Fakultnú nemocnicu Trnava. "Za prvých šesť mesiacov tohto roka sme urobili o 68 percent viac plánovaných výkonov operácie bedrového a kolenného kĺbu pre poistencov VšZP. Čakacia doba sa skrátila na polovicu," povedal riaditeľ trnavskej nemocnice Martin Tabaček. Dodal, že po dnešnom prísľube VšZP lekári oslovia pacientov na čakacích listinách a budú s nimi komunikovať o zmene termínu operácie.

Za najúspešnejší označila vedúca zdravotného a revízneho odboru VšZP Beata Havelková projekt TEP, ktorý je zameraný na skrátenie čakacej doby operácií kolenného a bedrového kĺbu. "V súčasnosti sme odoperovali v rámci projektu takmer 1700 poistencov, za ktorých sme uhradili 4,2 milióna eur," spresnila. Najúspešnejšie sa podľa nej projekt rozbehol v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Do projektu naopak nie je zaradený Bratislavský kraj. "Momentálne intenzívne rokujeme a predpokladáme, že v dohľadnom čase uzavrieme zmluvu aj s bratislavským poskytovateľom v rámci rozvojového projektu," dodala. Projekt Kardio je zameraný na skrátenie čakacích lehôt pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Zapojili sa doň tri srdcovo-cievne ústavy. "V rámci projektu bolo odoperovaných 864 poistencov," informovala.