Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Konanie voči Slovensku pre pomoc štátnym poisťovniam stále pokračuje

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Európska komisia začala formálne konanie voči Slovensku vlani, reagovala tak na podnet od súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) zatiaľ neukončila konanie voči Slovensku pre podozrenie z poskytnutia neoprávnenej štátnej pomoci v prípade Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) vo výške 170 miliónov eur. "Vyšetrovanie tohto prípadu ešte stále prebieha," potvrdil pre TASR Andreja Králika zo Zastúpenia EK na Slovensku.

Komisia podľa jeho slov prijme rozhodnutie až po dokončení formálneho zisťovania, po zhromaždení a hĺbkovom posúdení všetkých dostupných informácií, vrátane pripomienok členských štátov a tretích strán. "EK je v úzkom kontakte so slovenskými orgánmi. Vzhľadom na to, že konanie ešte prebieha, nemôžeme poskytnúť viac informácií o jeho výsledku ani o načasovaní ďalších krokov," povedal Králik.

Európska komisia začala formálne konanie voči Slovensku vlani, reagovala tak na podnet od súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Celkovo má ísť o možnú neoprávnenú pomoc vo výške 170 miliónov eur. Namietaná štátna pomoc mala mať formu zvýšenia základného imania SZP vo výške 15 miliónov eur, splatenia dlhu SZP štátnou spoločnosťou Veriteľ, dotácie zo strany ministerstva zdravotníctva a zvyšovanie základného imania VšZP v roku 2010 o sumu 65,1 milióna eur.

V prípadoch, keď EK zistí, že došlo k poskytnutiu neoprávnené štátnej pomoci, prijímateľ musí pomoc vrátiť. Ministerstvo zdravotníctva ešte vlani odmietlo, že by akékoľvek právne normy upravujúce systém verejného zdravotného poistenia boli v rozpore s právnymi predpismi EK.