Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Štiavnické kvarteto odhaľuje známe i menej známe osobnosti

Na snímke Námestie sv. Trojice. Banská Štiavnica, 3. júna 2020, archívna foto. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Hru Banskoštiavnické kvarteto si môžu návštevníci tohto mesta odniesť domov ako spomienku na letné túlanie sa jeho historickými ulicami.

Banská Štiavnica 4. júna (TASR) - Zvučné mená banskoštiavnických osobností ale aj tie menej známe, no zato nemenej významné osoby, približuje vedomostná kartová hra kvarteto, ktorú jej autori "ušili na mieru" Banskej Štiavnici. Banskoštiavnické kvarteto si môžu návštevníci tohto mesta odniesť domov ako spomienku na letné túlanie sa jeho historickými ulicami.

Jeho autor Peter Chytil pracuje v mestskom informačnom centre a zároveň je administrátorom komisie pre pamätihodnosti mesta. Prostredníctvom hry sa snažil spropagovať jej činnosť. "Hlavne osobnosti, keďže sa staráme o hroby týchto osobností na cintorínoch. Keď som videl české kvarteto UNESCO zobrazujúce rôzne slohy, tak som si povedal, že aj Štiavnica by niečo také mala mať," dodal.

Výber ôsmich osobností, ktoré mali kvarteto zdobiť, nebol podľa jeho slov jednoduchý. Snahou však bolo priblížiť aj menej zvučné mená. "Všetci poznáme Marínu, Sládkoviča ale tých osobností bolo omnoho viac. Bolo veľmi ťažké vybrať iba osem osobností," uviedol Chytil.

Pri ich výbere sa radil s viacerými odborníkmi. Medzi osobnosti zaradili napríklad Karola Kachelmanna, ktorý bol strojárom a v neďalekých Vyhniach vlastnil továreň, kde vyrábal banské stroje. "Vyrobil napríklad prvú parnú lokomotívu, vtedy ešte rakúsko-uhorskú," priblížil Chytil.

Menej známym menom je Karol Fizély. Jeho diela však prejdú rukami mnohých, ktorí zavítajú do banskoštiavnickej botanickej záhrady. Fizély, ktorý pochádzal z okolia Florencie, je autorom vstupných kovaných brán do tejto záhrady.

Za zmienku stojí aj profesor geológie a zakladateľ mineralogickej expozície v Berggerichte Ľudovít Cseh, ktorý bol veľkým zberateľom minerálov, či Anton Pech, ktorý zaviedol strojové vŕtanie pri razení Voznickej dedičnej štôlne, svojho času najdlhšej banskej štôlne na svete, ktorú razili takmer 100 rokov.

Banskoštiavnické kvarteto nájdu záujemcovia v Informačnom centre Banská Štiavnica.