Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Import

Študenti Obchodnej akadémie Šurany boli v Štrasburgu

Foto: Archív OA Šurany

Potešili sme sa, keď Informačná kancelária Európskeho parlamentu v Bratislave vyhodnotila projekty stredných škôl a naša škola sa zaradila medzi víťazov.



Šurany 17. októbra (TASR) - Študenti obchodnej akadémie v Šuranoch sa v minulom školskom roku zúčastnili súťaže Euroscola 2012, ktorú vyhlasuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu (EP) v Bratislave. Súťaž je určená pre študentov stredných škôl. Hlavným cieľom je oboznámiť sa s prácou europoslancov, fungovaním EP, viesť študentov ku štúdiu cudzích jazykov.

V priebehu školského roka sa uskutočnili tvorivé a vzdelávacie aktivity, ktorým predchádzala odborná príprava študentov. Študenti počas kreatívneho dopoludnia tvorili mapy členských krajín EÚ, spracovali power-pointovú prezentáciu. Nosnými prvkami projektu boli prednášky spojené s diskusiami. Na škole sme privítali vzácnych hostí.Beseda s verejným ochrancom práv P. Kandráčom sa dotýkala ľudských práv, prípadov porušenia ľudských práv a udeľovania Sacharovej ceny.Videoprednáška s europoslankyňou Monikou Flašíkovou-Beňovou študentom priblížila prácu v inštitúciách EÚ, fungovanie EP. Študentov zaujímala horúca téma – hospodárska kríza a jej riešenia. V predvianočnom čase sme privítali jednu z najmladších europoslankýň - Katarínu Neveďalovú. K študentom pristúpila veľmi neformálne, priateľsky a v tomto duchu sa niesla i diskusia. Zaujímali sa o možnosti štúdia a práce v krajinách EÚ. Dvaja študenti dostali možnosť navštíviť Brusel. Po diskusii nasledovala netradičná prezentácia členských krajín EÚ slovom, hudbou, tancom. Potešili sme sa, keď Informačná kancelária Európskeho parlamentu v Bratislave vyhodnotila projekty stredných škôl a naša škola – Obchodná akadémia Šurany - sa zaradila medzi víťazov. Odmenou pre 24 študentov a dvoch pedagógov sa stala návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu, počas ktorej sa uskutočnilo Finále Euroscoly 2012.

Foto: Archív OA Šurany


Nasledovali radostné prípravy na cestu.Dňa 1. októbra 2012 sa študenti, sprevádzaní Mgr. Monikou Garaiovou a PaedDr. Janou Tóthovou vybrali na návštevu troch centier EÚ – Bruselu, Luxemburgu a Štrasburgu. Mestá nás očarili svojou históriou, pamätihodnosťami, ale aj moderným životným štýlom. Dlhoočakávaným dňom D sa stal 4. október, kedy sa konalo Finále Euroscoly 2012 priamo v budove „LOUISE WEISS„ Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Finále sa zúčastnilo 20 škôl z 20 krajín EÚ. Program dňa bol rozdelený na dve časti. V úvodnej časti po predstavení každej školy svojim hovorcom, študenti zasadli do zasadacej sály na miesta europoslancov a diskutovali so zamestnancami EP o súčasných problémoch, predovšetkým o hospodárskej kríze. Popoludní nasledovala hra EUROGAME. Študenti vytvorili medzinárodné skupiny, ktorých úlohou bolo vyriešiť test pozostávajúci z 25 otázok položených v rokovacích jazykoch. Ďalej nasledovalo stretnutie pracovných skupín v sálach výborov. Mladí diskutovali a vymieňali si názory na európske priority. Na záver dňa sme sa všetci znovu streli v zasadacej miestnosti Európskeho parlamentu, počas ktorého študenti odprezentovali návrhy k rôznym témam: migrácia a intergrácia, životné prostredie, obnoviteľné zdroje energií, sloboda informácií a občianska kultúra, budúcnosť Európy... Najaktívnejší študenti boli odmenení medailami. V úplnom závere odznela hymna EÚ.

Foto: Archív OA Šurany


Projekt Euroscola 2012 bol veľkým prínosom pre študentov a školu. Študenti získali veľké množstvo informácií o Európskom parlamente, o fungovaní tejto nadnárodnej inštitúcie. Svoje poznatky mohli konfrontovať s odborníkmi. Projekt im umožnil zažiť na vlastnej koži zasadnutie Európskeho parlamentu priamo v Štrasburgu. Dal im možnosť stretnúť sa s mladými ľuďmi z iných krajín, vymeniť si názory o aktuálnych problémoch, k odbornej pripravenosti a k formovaniu osobnosti.


Mgr.Monika Garaiová a PaedDr. Jana Tóthová, Obchodná akadémia Šurany