Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Študenti Trenčianskej univerzity žiadajú rektora o odstúpenie

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Štrajkujúci študenti a zamestnanci detašovanej Fakulty priemyselných technológií v Púchove tiež žiadajú vedenie o zachovanie fakulty a stiahnutie odvolania dekana ich fakulty Jána Vavra.

Púchov 18. októbra (TASR) – Študenti a zamestnanci púchovskej Fakulty priemyselných technológií (FPT) žiadajú aby rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) Ivan Kneppo odstúpil z funkcie a vrátil odmenu 14.000 eur. Média o tom dnes informoval študent a člen Akademického senátu FPT Lukáš Raník.

„Požadujeme, aby boli zo strany vedenia TnUAD okamžite ukončené nezákonné kroky proti legitímnemu a právoplatnému dekanovi našej fakulty Jánovi Vavrovi a aby štatutárny orgán univerzity oznámil stiahnutie prepustenia dekana Vavra. Rovnako žiadame, aby vedenie TnUAD okamžite zastavilo všetky procesy smerujúce k likvidačnému premiestneniu fakulty v Púchove do Trenčína a aby boli dodržané akademické slobody a právo FPT rozhodnúť sa zostať alebo odísť z TnUAD,“ povedal Raník s tým, že v štrajku zotrvajú až do splnenia všetkých požiadaviek.

„Psychický tlak zo strany vedenia univerzity je naozaj neúnosný, vyhrážajú sa výpoveďami všetkým zodpovedným zamestnancom, ktorí sa angažujú v týchto aktivitách fakulty. Na rade som ja a niektorí ďalší pracovníci. Sú medzi nimi i garanti študijných programov, čo povedie k likvidácii štúdia. Pýtam sa, či nejde práve o to, aby bola zlikvidovaná fakulta?, “ pýta sa prodekanka FPT Darina Ondrušová.

Bývalý dekan dnes už neexistujúcej Fakulty mechatroniky TnUAD Jozef Tkáč vidí v likvidácii mechatroniky a snahe o likvidáciu FPT určité paralely. „Na celoštátnej úrovni sa deklaruje, že by sa mali rozvíjať technické odbory na úkor humanitných. Na Trenčianskej univerzite je to práve naopak, rektor sa postaral o zrušenie Fakulty mechatroniky, niečo podobné vidíme teraz v Púchove. Otázkou je, ktorá ďalšia fakulta je na rade?,“ povedal Tkáč.

Púchovský primátor Marián Michalec vyzdvihol fakt, že pri konštituovaní FPT boli púchovské podnikateľské subjekty, ktoré fakultu aj techniky vybavovali a podieľali sa na tvorbe študijných programov. „Podnikateľské priemyselné subjekty z Púchova i celého severného Slovenska priamo čerpajú absolventov tejto fakulty a je aj v ich záujme postaviť sa pozitívne k obrane fakulty a záujmom študentov,“ uzavrel Michalec s tým, že absolventi FPT majú na trhu práce široké uplatnenie.