Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Import

Študenti zatiaľ kompromis od rezortu práce neprijali, budú rokovať

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Minister Richter ponúkol vysokoškolákom kompromisné riešenie pri odvodoch z práce na dohodu. Naznačil, že by vyššie odvody mali študenti vysokých škôl pri práci na dohodu platiť až od istej sumy.

Demänovská dolina 14. októbra (TASR) - Študenti vysokých škôl budú s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR o novele zákona o sociálnom poistení ešte rokovať, zatiaľ kompromisné riešenie od rezortu práce neprijali.

TASR to dnes po zasadnutí valného zhromaždenia Študentskej rady vysokých škôl (ŠR VŠ) v Jasnej v Nízkych Tatrách potvrdil jej podpredseda Maroš Korman. "ŠR VŠ pre tento moment nebola schopná celkom prijať kompromis, ktorý bol navrhnutý, a preto budeme počas nasledujúceho týždňa s ministerstvom rokovať," objasnil.

Nechcel však bližšie konkretizovať detaily rokovaní ani konkrétne výhrady, ktoré bránia dohode. "Rozhodli sme sa informácie o detailoch rokovaní pozdržať, minimálne do polovice budúceho týždňa, kedy bude jasné, aký bude finálny kompromis medzi ministerstvom práce a študentmi," konštatoval Korman. Podľa neho by už malo byť v tom čase jasné, či dôjde k dohode a či študenti nakoniec ohlásené protestné zhromaždenie uskutočnia, alebo nie.

Novela by študentom znížila pozíciu na trhu práce

Podľa študentov by im novela zákona o odvodoch a sociálnom poistení, ktorá by mala platiť od nového roka, znížila pozíciu na trhu práce a zvýšila by sa tiež cena práce študentov.

"Zároveň by to znížilo lojalitu študentov voči SR a sociálneho a ekonomického systému do budúcna," doplnil Korman. Študenti mali výhrady predovšetkým k výške navrhovaných odvodov, ktoré mali byť na úrovni 29,8 percenta, čiže 7 percent od študenta pracujúceho na dohodu a zvyšných 22,8 percenta od zamestnávateľa, plus sa k tomu mala ešte prirátať aj daň z príjmu.

"Pôvodne sme bojovali za to, aby sa nám túto novelu podarilo dať do stavu pred jej prijatím, ale po rokovaniach s predstaviteľmi štátu sme sa rozhodli, že pristúpime na kompromis, avšak o výške tohto kompromisu ešte budeme rokovať," objasnil Korman.



Študenti rokovali i s Čaplovičom

Na trojdňovom zasadnutí valného zhromaždenia ŠR VŠ sa zúčastnil aj štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian a študenti rokovali aj s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom. "S týmito predstaviteľmi štátu sme konštruktívne rokovali o možnostiach, ako tento problém vyriešiť a zároveň aj o aktuálnom stave školského systému," vysvetlil Korman.

Ohlásená mobilizácia študentov SR na 23. októbra podľa neho bude pretrvávať až do momentu dosiahnutia prijateľného riešenia. "Protestné zhromaždenia v Bratislave a Košiciach budú transformované do podoby verejných diskusií na akademických pôdach," dodal Korman. Diskusie sa budú podľa neho niesť v pokojnom duchu a ich cieľom je oboznámiť študentov s možnými riešeniami. "V prípade nedosiahnutia prijateľného kompromisu bude stanovený nový termín protestného zhromaždenia," upozornil.

Minister ponúkol kompromis

Ján Richter
Foto: TASR/Martin Baumann
Minister rezortu práce Ján Richter vo štvrtok (11.10.) ponúkol vysokoškolákom kompromisné riešenie pri odvodoch z práce na dohodu. Naznačil, že by vyššie odvody mali študenti vysokých škôl pri práci na dohodu platiť až od istej sumy.

"Predstava je taká, že do nejakej sumy by ostali v platnosti odvody, ktoré platili doteraz, to znamená 1,05 percenta," vyhlásil po rokovaní Richter. Dodal, že výnimka by sa týkala jednej zmluvy, ktorá by bola limitovaná za istých podmienok.