Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

SVET TU a TERAZ: Bratislavský imám opísal slávenie ramadánu v SR

Relácia Svet Tu a teraz. Foto: TABLET.TV

SVET Tu a teraz: Bratislavský imám opísal slávenie ramadánu na Slovensku

Bratislava 7. júna (TABLET.TV) – Na Slovensku dnes žije približne 5-tisíc moslimov, ktorí, rovnako ako v krajinách moslimského sveta, aj v našich končinách dodržujú ramadán. V relácii SVET Tu a teraz to uviedol bratislavský imám a spoluzakladateľ Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Hasna.

Oslava ramadánu pritom prebieha rovnako ako inde vo svete. Pre tých, ktorí pôst dodržiavajú, to znamená viac ako 18 hodín počas dňa nepiť a nejesť. "Ramadán trvá 29 alebo 30 dní. Je to vždy deviaty mesiac islamského kalendára a zaujímavosťou je, že každý rok sa posúva o desať dní dozadu. Posledný deň ramadánu v tomto roku pripadne na štvrtok 14. júna. Na piatok máme naplánovanú veľkú oslavu, ktorú organizujeme pravidelne, a to pri príležitosti slávnostného ukončenia pôstu," opísal v štúdiu TABLET.TV.



Ako ďalej uviedol, moslimov v našej krajine za uplynulé roky nepribudlo, ale ani neubudlo. "Najväčšiu časť tvoria študenti z arabských krajín, Iraku, Sýrie či Palestíny," objasnil Hasna.

K ich veľkému stretnutiu dochádza spravidla každý piatok o 13-tej hodine v Bratislave, kde sa pri príležitosti spoločnej modlitby stretávajú v jednej z troch modlitební. "Táto modlitba je povinná. Osobne vediem trojjazyčné kázne, a to v arabskom, anglickom aj v slovenskom jazyku," doplnil.

Mohamad Hasna pricestoval na Slovensko prvýkrát v roku 1991 v rámci medzinárodnej študentskej výmeny medzi bývalým Československom a Sýrskou arabskou republikou. "V tom čase som si myslel, že mám dobrý všeobecný prehľad, no aj napriek tomu som ulicu Bratislava hľadal uprostred Prahy," spomenul Hasna. Vyštudoval medicínu, neskôr sa orientoval na náboženstvo, duchovenstvo a napokon sa stal imámom.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.