Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Vo svetovom katalógu sú dve slovenské detské knihy

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

Ocenenie udeľuje knižnica v Mníchove, ktorá z viac ako 50 krajín a vyše 30 jazykov vybrala 250 titulov.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Za literárny úspech možno považovať ocenenie White Raven 2013 dvoch slovenských kníh pre deti, aj ich zaradenie do rovnomenného medzinárodného katalógu. Z celosvetovej produkcie kníh každoročne do neho vyberá a vydáva ho Internationale Jugendbibliothek v Mníchove, medzinárodná knižnica špecializovaná na knihy pre deti a mládež.

"Ocenenie White Raven možno preložiť ako Biela vrana. Udeľuje ho knižnica v Mníchove, ktorá z viac ako 50 krajín a vyše 30 jazykov vybrala 250 titulov podľa ich kritérií, univerzálnosti témy a výnimočného umeleckého spracovania," uviedol pre TASR Juraj Šebesta, autor komiksového románu pre tínedžerov a ich poľutovaniahodných rodičov Venussha (Ťažký týždeň).

Okrem tohto vyše 200-stranového románu z vydavateľstva Edition Ryba sa do svetového výberu dostala aj kniha Toni Revajovej Johanka v Zapadáčiku (vydavateľstvo Slovart). Podľa Šebestu katalóg ako ucelenú medzinárodnú kolekciu kníh prezentovala mníchovská knižnica na nedávnom Medzinárodnom veľtrhu detskej knihy v talianskej Bologni, kde mala špeciálnu stánkovú sekciu. O každej knihe je v katalógu anotácia, základné údaje o autoroch, promo text a ďalšie informácie v angličtine.

"Je to vlastne pre zahraničných vydavateľov odporúčanie na zaujímavé knihy, ktoré by mohli vydať vo svojej krajine. Pre autorov, vydavateľov i krajinu je to významné ocenenie aj propagácia," dodal Šebesta.