Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

TABLET.TV- Zdravotné sestry sa opäť púšťajú do boja

Foto: TABLET.TV

Sestry a pôrodné asistentky žiadajú zvýšenie platov a nesúhlasia s navrhovaným zákonom z dielne Ministerstva zdravotníctva.



Bratislava 13. augusta (TASR) - Sestrám sa nepáči riešenie platovej otázky, ktoré im ponúka ministerstvo zdravotníctva v rámci príprav spoločného zákona o odmeňovaní zdravotníkov v nemocniciach. Na ministerstvo dnes preto doručili vlastný návrh, ktorý vychádza z pôvodnej právnej normy upravujúcej platy sestier. Tú Ústavný súd označil za protiústavnú. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová však tvrdí, že návrh obsahuje aj riešenie tohto problému.

"V žiadnom prípade sa nechcem dotknúť mojich kolegov z iných povolaní, ktorých si veľmi vážim, ale vo väčšine prípadov s vysokoškolským vzdelaním vykonávame oveľa náročnejšiu činnosť, za ktorú nesieme oveľa vyššie riziko zodpovednosti, no napriek tomu máme byť hodnotení podobne ako asistenti výživy, či dentálne hygieničky, čo nie je spravodlivé voči sestrám a pôrodným asistentkám," skonštatovala Lazorová.

Komora trvá na tom, že platy sestier sa majú upravovať minimálne na úrovni pôvodného zákona o mzdách sestier. Riešením protiústavnosti má byť podľa Lazorovej čas, ktorý by neštátni poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dostali na dorovnanie platov s legislatívou. Návrh komory počíta so štvorročným obdobím. Zároveň navrhuje aj valorizáciu platov oproti návrhu z roku 2012. Oproti ministerskému návrhu tak ide o zvýšenie niekoľko desiatok eur, komora však chce, aby sa legislatívna úprava týkala všetkých sestier, nielen tých v štátnych nemocniciach.

"Štandardne, rovnako ako návrhy ostatných skupín zdravotníckych pracovníkov, aj tento návrh si preštudujeme. V súčasnosti však môžeme povedať, že sestry priniesli návrh úpravy, ktorý sa týka len tejto skupiny zdravotníckych pracovníkov a je úplne odlišná od navrhovanej úpravy ostatných skupín zdravotníckych pracovníkov, ktorých je viac ako 20," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Poukázala na to, že predložený návrh sa týka úprav vo všetkých sférach – štátnej, súkromnej, nemocniciach či ambulanciách. "Od začiatku však tvrdíme, že pracovníkmi v zdravotníctve nie sú len lekári, sestry či pôrodné asistentky, ale sú tu aj ďalšie profesie, bez ktorých by chod zdravotníckych zariadení nebol možný. Aj preto boli na rokovania za okrúhlym stolom prizvaní i zástupcovia komôr ostatných zdravotníckych pracovníkov. Ministerstvo rovnako musí trvať na tom, že zasahovať môže len v tých zdravotníckych zariadeniach, na ktoré má reálny dosah," zhrnula Šoltésová.