Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Tekvice v kalendári

Bez popisu Foto: Nestville Park

Jesenná súťaž pre jednotlivcov a triedy o najkrajšiu a najzaujímavejšiu vyrezávanú Halloweensku tekvicu.

Bratislava 16. októbra (TERAZ.sk - OTS) - V dnešnom uponáhľanom svete sa prelom októbra a novembra stáva obdobím, keď sa zamýšľame nad rodinou, blízkymi, nad tými, čo nás už opustili, ale aj prehodnocujeme, aká dôležitá je rodina, ktorú potrebujeme a ona potrebuje nás. Máme bližšie k deťom a skôr si nájdeme čas na spoločne strávené chvíle.

Takmer v každej domácnosti, kde sú deti, sa v oknách, v záhradkách a na plotoch domov objavujú sviečky vykúkajúce z vyrezávanej tekvice. Spoločné vyrezávanie do rôznych podôb tekvicových strašiakov má priam magickú príťažlivosť. A prečo sa vlastne traduje vyrezávanie tekvice?

Vznik tejto tradície treba hľadať v keltskom Írsku, kde sa noc 31. októbra do úsvitu, deň pred Sviatkom všetkých svätých vnímala ako najmenší predel medzi svetom živých a kráľovstvom mŕtvych. Na dedinách horeli veľké ohne a ľudia sa maľovali a preobliekali za strašidlá, aby sa ochránili proti zlým duchom. Duchovia totiž mohli celú noc buď pomáhať priateľom, alebo škodiť nepriateľom. V súčasnosti sa v tento deň deti obliekajú do kostýmov strašidiel, z tekvíc si robia lampáše a pobiehajú po uliciach a koledujú si o sladkosti.

Dnes sa stáva nepodstatný historický pôvod tohto zvyku a do popredia sa dostávajú najmä kreatívne schopnosti pri stvárňovaní tekvicového strašidla. Na severnom Spiši sa rozhodli ešte viac zviditeľniť tento zvyk a predsavzali si zhromaždiť na jedno miesto čo najviac krásnych žiariacich tekvíc. Nestville Park vyhlásil súťaž o najkrajšiu a najzaujímavejšiu vyrezávanú tekvicu. Súťaž je venovaná predovšetkým kolektívom, to znamená žiakom a triedam základných, stredných a umeleckých škôl, ale vítaní sú aj jednotlivci. Vyrezanú tekvicu je potrebné doniesť do Nestville Parku do 22. októbra 2012. Všetky tekvice budú vystavené v Nestville Parku a návštevníci expozície liehovarníctva a ľudových remesiel budú hlasovať o „Najkrajšiu tekvicu“. Jej autori, eventuálne autor získa aj hodnotné ceny.
Bez popisu
Foto: Nestville Park