Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Import

TERAZ.TV: Ako si nájsť brigádu – 4. Časť

Foto: Teraz.TV

Poslednou otázkou, ktorej sa budeme v našom seriáli venovať, sú povinnosti študenta.



Bratislava 17. júna (TERAZ.TV) – Už vieme, kde a kedy si hľadať brigádu. Vieme, čo ponúkajú agentúry a poznáme výhody, ktoré prináša spolupráca práve s nimi. Už sa nemusíme báť podvodu a sme poučení o tom, ako by mala vyzerať zmluva.

Poslednou neznámou ostávajú povinnosti študenta. Je niekoľko úloh, ktoré ho pred naštartovaním letnej brigády neminú.

Najviac nejasností je v prípade zahraničnej brigády. Bez ohľadu na to, či ide študent s pomocou agentúry alebo bez nej, musí mať v poriadku doklady.

O potvrdeniach a dokladoch, ktoré musí mať študent vybavené, nám porozprávala Adriana Šišková zo Student Agency.

Problém sa môže objaviť pri vybavovaní víz. Agentúry majú zmluvy so zahraničnými partnermi a vstup, napríklad do Ameriky, vybavia ľahšie ako študent sám.

O úspešnosti pri výbere uchádzačov o brigádu neraz rozhodujú potvrdenia, dokazujúce skúsenosti v danom odbore.

Študent má právo na návrat dane aj v prípade brigády v cudzej krajine. Pri výbere spôsobu prevodu peňazí si však treba dávať pozor. Najistejšie je poradiť sa s agentúrou, prípadne sa spýtať na daňovom úrade.



V neposlednom rade si treba uvedomiť, že ak má niekto záujem o brigádu za hranicami, musí ovládať jazyk. Slováci len dobiehajú európsky priemer. Potvrdila nám to Klaudia Bednárová z jazykovej školy The Bridge. Medzi vyhľadávané destinácie nepatria len tie, v ktorých sa hovorí po anglicky. Preto platí staré známe - koľko vieš jazykov, toľkokrát si človekom.

Ako si nájsť brigádu? Nenechávajte si hľadanie na poslednú chvíľu. Ak ide o vašu prvú brigádu, poraďte sa s agentúrou. Pri výbere agentúry alebo konkrétnej ponuky práce preverte všetky dostupné informácie. Preštudujte si Zákonník práce alebo kontaktujte kompetentný úrad, ako má vyzerať zmluva. Pri hľadaní brigády vám želáme veľa šťastia!