Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Import

Tip na výlet- Praha - centrá turistického záujmu (2)

Petřínska rozhladňa Foto: Lucia Rusnáková/TASR

My sme svoju trojdňovú návštevu Prahy začali Petřínskou rozhľadňou, odkiaľ sa dá pomerne rýchlo dostať na Pražský hrad. Ďalšou zastávkou bol známy „Václavák“, inak Václavské námestie.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Mnohí z vás ste Prahu, hlavné mesto našich českých susedov už navštívili, alebo sa tam ešte len chystáte. Jedna vec je chuť cestovať a druhá vec je mať na to dostatočnú sumu peňazí. Využite možnosť dnes tak obľúbených zľavových portálov a využite svoj čas v tomto pamiatkami a zábavou nabitom meste naplno ako sa len dá.


My sme svoju trojdňovú návštevu Prahy začali Petřínskou rozhľadňou nachádzajúca sa vo výške 375 m.n.m. a postavenou podľa vzoru parížskej Eiffelovky.

Postavená bola v roku 1891 za neuveriteľné štyri mesiace. Na vrch sa možno dostať schodiskom (jedno pre cestu nahor a jedno pre cestu nadol) alebo výťahom, ktorý sa nachádza v jej strede. Na vrch Petřína sa môžete dostať pešo prekonaním krásnych záhrad, alebo lanovkou zo zastávky Újezd, ktorá je v cene pražského cestovného lístka a premáva každých 10 alebo 15 minút v závislosti od sezóny. Okolie predstavuje ideálne miesto pre oddych od ruchu veľkomesta, ako stvorené na pikniky, športové hry, prechádzky nielen so psom a romantické stretnutia. Však „ať žije Petřín“! Jediný, ktorému sa tento kúsok raja nepáčil, bol inak tak sympatický Adolf Hitler. Petřín plánoval zbúrať, lebo mu sťažoval výhľad z jeho prezidentského sídla, čo sa našťastie nepodarilo a my sa môžeme naďalej tešiť z jeho existencie.

Hradná brána
Foto: Lucia Rusnáková/TASR


Z Petřínu sa dá pomerne rýchlo dostať na Pražský hrad, najväčší súvislý hradný komplex na svete, kde je k dispozícií viacero budov a objektov svetského alebo cirkevného charakteru románskeho a gotického štýlu.
K najznámejším patrí Zlatá ulička, Prašný most, Katedrála svätého Víta a rôzne expozície. Doslova prúdy turistov smerujú na hrad, fotia si jedinečné pamiatky alebo hradnú stráž, na ktorej veľmi vtipne vynikajú slnečné okuliare, ale za to svedomito plní svoju úlohu. Staré zámocké schody sú vhodnou cestou späť pre neseniorov a zdravotne neobmedzených ľudí vedúce až na zastávku metra Malostranská.
Chrám sv. Víta
Foto: Lucia Rusnáková/TASR



Ďalšou zastávkou bol známy „Václavák“, inak Václavské námestie dlhé trištvrte kilometra, na vrchu ktorého dominuje Národné múzeum a socha svätého Václava, českého patróna. Množstvo obchodov, hotelov, reštaurácií a rýchleho občerstvenia zapĺňa do posledného voľného miesta celé námestie. Odporúčam navštíviť Cukráreň U Myšáka neďaleko Lucerny a Františkánskej záhrady, ktorá tiež poskytuje možnosť na pár minút „vypnúť“ od pulzujúcej ulice. Cukráreň funguje od roku 1904 a ponúka na výber množstvo špičkovo pripravených káv, čokolád a delikátnych zákuskov, ktoré naozaj chutia tak výborne ako vyzerajú, a keď chcete počas svojho pobytu v Prahe držať diétu, radšej sa jej vyhnite. Neodolateľné pochutiny v krásnom zrekonštruovanom interiéri a so špičkovým personálom si vás naozaj získajú.

Zlatokopky, shopaholičky alebo obyčajní nakupujúci, obchodu zdar aj v obchodnom dome Palladium, ktorý sa nachádza na Námestí republiky smerom nadol od Václavského námestia. 4 poschodia plné obchodov, služieb, kaviarní a 1 poschodie vyhradené reštauráciám – to všetko ukryté pod jednou strechou. Z najnižšieho poschodia je priamy vstup na zastávku metro. Dokonalé...

Palackého most, Jiráskov most, Most légií... Najznámejší a najstarší v Prahe je aj tak Karlov most. Spojený je s menom Karol IV. a svoju existenciu datuje od roku 1342. Dlhý je 516 metrov a v súčasnosti slúži iba peším turistom. Po celej jeho dĺžke sú rozmiestnení predajcovia suvenírov, pouliční umelci ako aj občasní bezdomovci. A samozrejme, prúd ľudí, ktorý sa cez neho valí za svetla aj tmy. Nechajte si namaľovať svoju karikatúru, potešte si oko alebo len prejdite cez neho. Nedá sa opomenúť.

Pri moste na Smetanovom nábreží je najväčší tanečný klub svojho druhu v strednej Európe s prvotriednym vybavením a s piatimi poschodiami, a to Karlovy lázne. Na každom poschodí iný hudobný štýl (aj chill out poschodie), otvorené každý deň od 21.00 do 5.00. Nekončiaca zábava a ubolené nohy od toľkého spoznávania Prahy a tancovania čakajú na vás.

Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského Bratislava