Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Tip na výlet- Praha - centrá turistického záujmu (3)

Tancujúci dom Foto: Lucia Rusnáková/TASR

Tancujúci dom si môžete prezrieť na rohu Jiráskovho a Rašinovského námestia, Staromestské námestie stojí tiež za návštevu a ZOO už dávno nie je zastávkou iba pre návštevníkov s cumľom v ústach

Bratislava 5. augusta (TASR) - Mnohí z vás ste Prahu, hlavné mesto našich českých susedov už navštívili, alebo sa tam ešte len chystáte. Jedna vec je chuť cestovať a druhá vec je mať na to dostatočný obnos peňazí. Využite možnosť dnes tak obľúbených zľavových portálov a využite svoj čas v tomto pamiatkami a zábavou nabitom meste naplno ako sa len dá.



eno rakúskeho Hundertwassera vám určite hovorí viac než mená Franka Gehryho a Vlada Miluniča. Práve títo dvaja architekti sa postarali a podobný výtvor prvého spomenutého, a to o Tancujúci dom, ktorý si môžete prezrieť na rohu Jiráskovho a Rašinovského námestia. Tanečný párik dvoch budov skrýva vo svojich útrobách kancelárie či reštauráciu a neodmysliteľnou súčasťou je aj terasa s impozantným výhľadom, ktorý vám isto neodtancuje preč, presne tak ako toto statické dielo.

Bez popisu
Foto: Lucia Rusnáková/TASR

Staromestské námestie je asi najzaplnenejšia časť celej Prahy. Týnsky chrám, orloj, Pamätník majstra Jána Husa či samotná Staromestská radnica – to všetko a mnoho viac vám vyhodí Google a GPS navigátor práve na tomto námestí. Najstaršie zmienky o orloji sú už z roku 1410. Na orloji najviac zaujmú pohyblivé figúry apoštolov či ozvučený kohút a s vhodným ďalekohľadom môžete svoj mozog obohatiť o informácie o polohe Slnka, Mesiaca a o rôzne časy z astronomického ciferníka. Z kalendárnej tabule zase mesiac, deň či nepohyblivé kresťanské sviatky. Každú hodinu to isté a predsa každú hodinu davy turistov – to je proste pražský orloj...

ZOO
Foto: Lucia Rusnáková/TASR

ZOO už dávno nie je zastávkou iba pre návštevníkov s cumľom v ústach a pokrkvaným macom v ruke. Jej návštevu vyhľadávame všetci, ktorí neoznačujeme zvieraciu ríšu slovom „fuj“ a „to smrdí“ alebo chceme podľa hesla „keď nejde Mohammed k hore, ide hora k Mohammedovi“ zazrieť exotické alebo inak príťalivé živočíchy. V Bratislave je našou pýchou pavilón opíc, v Prahe nemožno titulom „naj“ označiť iba jednu jej časť. Na rozsiahlom areáli (60 ha) sa nachádzajú zvieratá z rôznych kútov sveta, ktoré si možno vychutnať v rozsiahlych pavilónoch, kde s nimi prídete do najbližšieho kontaktu, či už vám nad hlavou lietajú operené stvory vo Vtáčom svete alebo niekomu strach naháňajúci netopier v Indonézskej džungli. Atrakciou je aj najkratšia sedačková lanovka spájajúca jej vrchnú a spodnú časť. Síce pražská ZOO utrpela povodňami v roku 2002, na jej kráse to nepoznať a dnes by sme už len ťažko hľadali pozostatky tejto katastrofy. Rastie nielen do svojej krajšej podoby, ale aj do majestátnosti, keďže sa momentálne buduje priestor pre hrochy, slony a antilopy. Tak len nabrať energiu a hor sa na krásnu prechádzku. A v tejto ZOO veru smutne nekonštatujeme, že tie výbehy mohli byť väčšie. Nielen prasce sa tu majú ako v žite.

Foto: Lucia Rusnáková/TASR


Od ZOO je to už len kúsok k ďalšej záhrade a to Botanickej. Skleník Fata Morgana bol v čase mojej návštevy zatvorený, čo ale vynahradila vinica sv. Kláry a rozsiahla vonkajšia expozícia rozdelená do viacerých častí, spomenúc z nej Japonskú záhradu so svojimi typickými bonsajmi a fikusmi či Severoamerickú polopúšť so značnou populáciou rastlín odháňajúcich vydaj – áno, myslím kaktusy. Aj keď nie ste rodený botanik ani rodený fotomodel vyžívajúci sa v pózovaní pred plejádou rastlinstva, spestrite si návštevou botanickej záhrady svoj výlet a pokochajte sa týmito producentmi kyslíka aj keď nie všetky upútajú váš zrak tak rýchlo ako výpredajové ceny. Superlatívmi už nechcem Prahu prechváliť, ale čo sa týka úrovne služieb, starostlivosti ako o ľudí tak aj o iné živé organizmy, jednoznačne naše malé-veľké mesto prevyšuje. Vidieť to nielen na udržiavanej, rozľahlej botanickej záhrade, ale aj na susednom, Trójskom zámku.
Trójsky zámok
Foto: Lucia Rusnáková/TASR

Zrekonštruovaná fasáda budovy zo 17. storočia, krásne udržiavané záhrady okolo, bludisko či fontána. Doplňte svoj „zelený deň“ aj touto návštevou. Vstup do areálu je bezplatný, pri návšteve vnútra zámku (sú tu vystavené zbierky českých maliarov 19. storočia) ale už treba vytiahnuť peňaženku.

V Prahe by sa návštevník stratiť nemal, ale môže sa v jej gracióznosti. Tak blízko a tak ďaleko by sa dalo adaptovať na viacero jej plusov a ja si len ticho masírujem presilené lýtka a nabíjam fotografovaním tak vyčerpaný aparát. Aj tak, kedy je repete?


Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského Bratislava