Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Traja ruskí kozmonauti sa vrátili z misie na ISS

Na snímke z videozáznamu je kozmonaut Oleg Artemijev tesne po pristátí vo štvrtok 29. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Modul s ruskými kozmonautmi Olegom Artemijevom, Denisom Matvejevom a Sergejom Korsakovom dosadol v stanovenej lokalite v strednej časti Kazachstanu.

Žezkazgan/Moskva 29. septembra (TASR) - Traja ruskí kozmonauti sa vo štvrtok vrátili z misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Návratový modul kozmickej lode Sojuz MS-216 bezpečne pristál v kazašskej stepi, informovala agentúra AP.

Modul s ruskými kozmonautmi Olegom Artemijevom, Denisom Matvejevom a Sergejom Korsakovom dosadol v stanovenej lokalite v strednej časti Kazachstanu, nachádzajúcej sa približne 150 kilometrov juhovýchodne od mesta Žezkazgan.

Podľa ruského pozemného kontrolného centra išlo o mäkké pristátie, ktoré sa uskutočnilo za jasného počasia o 12.57 h SELČ. Dopad na zemský povrch zmiernil veľký pristávací padák. Artemijev po pristátí hlásil, že všetci členovia posádky sa cítia dobre.

Trojica kozmonautov pôsobila na orbitálnej základni od marca tohto roku. Pre Olega Artemijeva išlo už o v poradí tretí pobyt na ISS, celkovo na orbite strávil 561 dní. Matvejev a Korsakov boli na ISS vôbec po prvý raz a strávili na nej 195 dní.

Už niekoľko minút po štvrtkovom pristátí prileteli na miesto vrtuľníky s členmi podporných tímov. Po absolvovaní predbežných lekárskych vyšetrení kozmonautov prevezú do vesmírneho výcvikového strediska v Hviezdnom mestečku neďaleko Moskvy.