Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Trenčianske Gymnázium Ľ. Štúra sídli v rovnakej budove už 94 rokov

Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne patrí medzi najstaršie slovenské gymnáziá. Vzniklo v roku 1919, no budovu, v ktorej stále sídli, postavili ešte za Rakúsko-Uhorska v roku 1907. Na snímke obnovená tradícia školy - zvon, na ktorý zvonia maturanti pri odchode na akademický týždeň. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Momentálne gymnázium navštevuje 822 študentov, o ktorých vzdelanie sa v 32 triedach stará 66 pedagógov.

Trenčín 14. januára (TASR) – Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne patrí medzi najstaršie slovenské gymnáziá. Vzniklo v roku 1919, no budovu, v ktorej stále sídli, postavili ešte za Rakúsko-Uhorska v roku 1907. Podľa riaditeľa školy Štefana Marcineka, na Slovensku je podobných budov šesť, no iba v Trenčíne ju využívajú na pôvodné účely.

„Budovu gymnázia dostavali v roku 1907 uhorské úrady pre vyššiu dievčenskú kráľovskú školu. Až v roku 1919 po zániku Rakúsko-Uhorska a vzniku prvej Československej republiky, vzniklo v tejto budove Československé státní Gymnázium Ľudevíta Štúra. Škola mala vo svojej histórii 12 názvov, súčasný názov – Gymnázium Ľudovíta Štúra sa vrátil v roku 1990. Dúfam, že už sa nebude meniť,“ povedal Marcinek s tým, že do roku 1990 niesla škola názov Jurija Gagarina.

V pôvodnej secesnej budove dievčenskej školy boli okrem učební aj internát, byty riaditeľa školy, riaditeľky internátu, izby pre dozorkyne a ošetrovateľky, dva byty pre služobníctvo, ale aj štyri klavírne triedy. Budovu poznačil zub času a vyžiadala si niekoľko modernizácii. Posledná sa udiala v roku 2004, keď zrekonštruovali podkrovie, kde vznikli nové učebné priestory a ubytovanie pre zahraničných lektorov. Významným bol aj rok 1992, keď odovzdali 16 nových učební v bloku B.

Gymnázium Ľ. Štúra je dnes modernou školou, ktorá sa môže okrem úspešných absolventov pochváliť telocvičňou, športovou halou, jedálňou, ale napríklad aj astronomickou pozorovateľňou. Školu tvoria osemročné gymnázium, päťročné bilingválne gymnázium a klasické štvorročné gymnázium zamerané na všeobecno-vzdelávacie predmety s posilnením prírodovedných predmetov.

Momentálne gymnázium navštevuje 822 študentov, o ktorých vzdelanie sa v 32 triedach stará 66 pedagógov. Absolventmi trenčianskeho gymnázia sú napríklad spisovatelia Dominik Tatarka, Rudolf Dobiáš a Vojtech Zamarovský, Gabo Zelenay, fotograf Karol Kállay, súčasný banskobystrický diecézny biskup Marián Chovanec, Alena Heribanová, hokejisti Miroslav Šatan, Zdeno Chára, Róbert Petrovický, Richard Lintner a mnoho bývalých i súčasných osobností všetkých oblastí života.