Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Trnavskí študenti sa tešia z nového HD štúdia

Slávnostné otvorenie špičkového HD štúdia na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave Foto: Patrik Gerši/TASR

Zvukové a televízne štúdio, ktoré disponuje špičkovou technikou a je najmodernejším svojho druhu na Slovensku, slávnostne otvorili minulý týždeň v priestoroch Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Celé štúdio je kompletne digitalizované.

Trnava 2. apríla (TASR) - Zvukové a televízne štúdio, ktoré disponuje špičkovou technikou a je najmodernejším svojho druhu na Slovensku, slávnostne otvorili minulý týždeň v priestoroch Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

V rámci technologického vybavenia sa tak Fakulta masmediálnej komunikácie dostala na špičku v rámci televíznych štúdií na Slovensku. Celé štúdio je kompletne digitalizované a pracuje sa vo vysokom rozlíšení HD, od snímania kamerami až po postprodukčné spracovanie.
Nové priestory HD štúdia Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.
Foto: Patrik Gerši/TASR
Vybavenie HD štúdia zahŕňa samostatnú réžiu, vysielacie štúdio, vysielacie pracovisko, šesť strižní a hlásateľňu. „Máme samostatné pracoviská, ktoré sú plne funkčne vybavené. Máme strižne, hlásateľne, prenosné štúdio. Robíme všetko preto, aby sme zakúpili prenosový voz. Všetky tieto komponenty sú vybavené najšpičkovejšou technikou aká vôbec existuje", povedala pre Školský servis TASR dekanka FMK Dana Petranová.

Dôležitou funkciou štúdia je tvorba filmových, spravodajských a publicistických výstupov pre externé prostredie. Slúžiť bude predovšetkým študentom. „Prístup do štúdia majú študenti FMK, ktorí majú osobný záujem niečo také robiť. Pretože sú tu ľudia, ktorí sú zameraní skôr na teóriu a ďalší sú zasa skôr na prax. Od miery ich záujmu závisí to, koľko času tu strávia,“ hovorí dekana Petranová. Nové štúdio očarilo aj študentku druhého ročníka marketingovej komunikácie Zuzanu Kardošovú: „Momentálne moderujem talk-show a je to veľmi zábavné. Venovať by som sa chcela najmä postprodukcii ako moderovaniu.“

Výstavba prebiehala v mesiacoch máj-december 2011 a bola financovaná z prostriedkov štrukturálnych fondov EÚ, ale aj z vlastných prostriedkov univerzity. „Spolu s HD štúdiom sa v rámci tejto aktivity vybudovali multimediálna učebňa v priestoroch kina OKO, strihové a vysielacie pracovisko v priestoroch FMK na Skladovej ulici a jazyková-počítačová učebňa taktiež na Skladovej ulici. Celkové náklady na technologický reťazec predstavujú čiastku 1.298.000,10 eur,“ spresnil rektor UCM Jozef Matúš.

VIDEO: Z otvorenia z nového HD štúdia



Patrik Gerši, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave