Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Hornej Orave slúži novovybudované dialyzačné stredisko

Na snímke pacientka Mária Korbeľová počas dialýzy v novootvorenom dialyzačnom stredisku v Trstenej 18. marca 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Novovybudované dialyzačné stredisko má dennú kapacitu 26 pacientov v dvojzmennej prevádzke.

Trstená 18. marca (TASR) – V tesnej blízkosti areálu Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej dnes oficiálne otvorili novovybudované dialyzačné stredisko s dennou kapacitou 26 pacientov v dvojzmennej prevádzke. Bude slúžiť aj pre susedný okres Námestovo, kde sa to však stretlo s nevôľou veľkého množstva obyvateľov.

"So samotnou výstavbou sme začali vlani v júli, čiže sme to vrátane sprevádzkovania zvládli za trištvrte roka. Celková investícia vrátane špeciálnych technológií sa pohybuje na úrovni 1,5 milióna eur. Toto zariadenie obstojí v porovnaní s nemeckými, francúzskymi či britskými dialyzačnými strediskami," uviedol pre TASR riaditeľ prevádzkovateľskej spoločnosti B. Braun Avitum Martin Kuncek.

Nevyhýbal sa ani reakcii na fakt, že už približne 19.000 obyvateľov Námestovského okresu podpísalo petíciu proti zrušeniu tamojšieho dialyzačného strediska. "Vnímame to ako veľmi citlivú otázku. Nefrologická ambulancia pre približne 2000 pacientov ostáva, zmena sa týka 21 pacientov, ktorí budú musieť dochádzať na dialýzu do Trstenej či Dolného Kubína," skonštatoval.



Dve zariadenia v oravskom regióne

Na snímke primátor Trstenej Jozef Ďubjak odpovedá na otázky novinárov počas otvorenia nového dialyzačného strediska v Trstenej 18. marca 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Teoreticky by sa podľa neho dalo zachovať dialyzačné stredisko aj v neďalekom Námestove. "Na celý oravský región by v západnej Európe stačilo jedno takéto zariadenie a my tu máme dve. Keď budeme mať na približne 135.000 ľudí dve moderné dialyzačné strediská, tak budeme mať vyššie pokrytie, ako je celoslovenský priemer," vysvetlil Kuncek.

"Aktuálne je to najmodernejšie zariadenie svojho druhu na Slovensku. Doslova vyrástlo ako novostavba na zelenej lúke, preto sa nemuselo prihliadať na žiadne kompromisy. Zároveň však chápem obavy Námestovčanov, lebo dialyzovaní pacienti vnímajú veľmi citlivo akúkoľvek zmenu zabehnutého režimu," skonštatoval vedúci lekár nového dialyzačného strediska v Trstenej Marián Vojtko.

Preto sú pre neho úplne pochopiteľné negatívne nálady niektorých pacientov, že odteraz budú musieť pravidelne merať o pár kilometrov dlhšiu cestu. "Očakávali sme to, ale myslím si, že keď ich začneme liečiť na tejto modernej špičkovej dialýze, tak pozitíva jednoznačne prevážia a všetci dotknutí pacienti pochopia, že idú do lepšieho," dodal Vojtko.