Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Tržby aj zisk Halliburtonu prekonali očakávania trhov

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výsledky podporili najmä medzinárodné trhy, kde dopyt po službách v oblasti prieskumu a ťažby ropy vzrástol a vykompenzoval útlm na trhu Severnej Ameriky.

Houston 23. apríla (TASR) - Americký koncern Halliburton, jeden z najväčších poskytovateľov služieb v ropnom sektore, oznámil za 1. štvrťrok tohto roka tržby aj zisk, ktoré prekonali očakávania trhov. Výsledky podporili najmä medzinárodné trhy, kde dopyt po službách v oblasti prieskumu a ťažby ropy vzrástol a vykompenzoval útlm na trhu Severnej Ameriky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť v utorok oznámila, že zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol v 1. kvartáli tohto roka 76 centov na akciu. Prekonala tak očakávania trhov, ktoré počítali so ziskom na úrovni 74 centov/akcia. Lepšie, než sa čakalo, sa vyvíjali aj tržby. Tie dosiahli 5,80 miliardy USD (5,46 miliardy eur), zatiaľ čo analytici počítali s tržbami na úrovni 5,67 miliardy USD.

Počet aktívnych ropných vrtov vo svete vzrástol ku koncu marca oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 5,4 %, uviedla spoločnosť Baker Hughes, ktorá je rivalom Halliburtonu. To zároveň znamená zvýšenie dopytu po službách poskytovaných v tomto sektore. Tie poskytujú práve koncerny ako Halliburton, Baker Hughes a najväčší z nich SLB, pôvodne Schlumberger. Táto spoločnosť minulý týždeň oznámila rast zisku o 14 %.

Tržby Halliburtonu výrazne potiahol jeho medzinárodný segment, čo znamená trhy mimo Severnej Ameriky. Tržby v tejto oblasti sa zvýšili o 12 % na 3,3 miliardy USD. V rámci nich výrazne vzrástli najmä tržby v Latinskej Amerike, až o 21 %. Naopak, tržby Halliburtonu v Severnej Amerike klesli o 8 % na 2,5 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0632 USD)