Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Turecké sily sú takmer pripravené na pozemnú operáciu v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ tureckej armády dodal, že sýrski povstalci, ktorí sú spojencami Ankary, boli na takúto operáciu pripravení už niekoľko dní po útoku v Istanbule z 13. novembra.

Ankara 28. novembra (TASR) - Turecká armáda potrebuje už len niekoľko dní, aby bola úplne pripravená na vpád do severnej Sýrie. Rozhodnutie o invázii môže byť prijaté už na zasadnutí tureckej vlády v pondelok. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Turecké ozbrojené sily potrebujú len niekoľko dní, aby boli úplne pripravené," uviedol pre Reuters vysokopostavený predstaviteľ tureckej armády. Začiatok operácie podľa neho závisí už len od rozhodnutia tureckého prezidenta.

Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Turecko začne pozemnú operáciu s cieľom zaistiť svoje južné hranice až keď to bude vhodné. Zasadnutie vlády sa má uskutočniť v pondelok o 15.30 h miestneho času (13.30 h SEČ).

Predstaviteľ tureckej armády dodal, že sýrski povstalci, ktorí sú spojencami Ankary, boli na takúto operáciu pripravení už niekoľko dní po útoku v Istanbule z 13. novembra.

Po bombovom útoku, pri ktorom zahynulo šesť ľudí a 81 utrpelo zranenia sa napätie medzi Tureckom a Sýriou zvýšilo. Ankara pripisuje zodpovednosť za útok kurdským Oddielom ľudovej obrany (YPG), ktoré však akúkoľvek účasť popierajú.

Turecké sily už týždeň uskutočňujú nálety na pozície kurdských milícii na severe Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom a pokračujú aj delostrelecké útoky, pripomína Reuters.

Turecko v minulosti v Sýrii spustilo vojenské operácie na severe tejto krajiny proti YPG a zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK). PKK však takisto odmieta účasť na útoku v Istanbule.