Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Turecko: Z Ukrajiny od 1. augusta vyviezli viac ako 600.000 ton obilia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ukrajina a Rusko separátne podpísali 22. júla s Tureckom a OSN dohodu zameranú na ukončenie ruskej blokády a umožnenie opätovného vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Ankara 18. augusta (TASR) - Z ukrajinských prístavov od 1. augusta vyviezli už 622.000 ton obilia, oznámilo vo štvrtok turecké ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že za sedemnásť dní bolo na prevoz obilia použitých 43 plavidiel. Z nich 25 už opustilo ukrajinské prístavy a 18 do prístavov smeruje.

Ukrajina a Rusko separátne podpísali 22. júla s Tureckom a OSN dohodu zameranú na ukončenie ruskej blokády a umožnenie opätovného vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, pripomína CNN.

Prvá loď plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone vyplávala z Odesy 1. augusta, uviedlo turecké ministerstvo obrany a dodalo, že po nej z ukrajinských prístavov vyplávali aj ďalšie lode.

"Každá loď, ktorá ukrajinské prístavy opúšťa, alebo do nich smeruje, je podrobená rozsiahlej kontrole na severe Istanbulu," oznámilo ministerstvo. V tomto tureckom meste bolo zriadené koordinačné stredisko, v ktorom majú zastúpenie predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Turecka i OSN, píše tlačová agentúra Anadolu.