Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

D. Tusk: Bratislavský summit musí byť bodom obratu v ochrane hraníc EÚ

Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa jeho slov musí bratislavský summit pripraviť predpoklady na zvýšenie úsilia v boji s terorizmom, podpore voľného obchodu, zvyšovaní zamestnanosti či hospodárskeho rastu.

Brusel 13. septembra (TASR) - Summit EÚ, ktorý sa bude konať v piatok v Bratislave, musí predstavovať "bod obratu", pokiaľ ide o ochranu hraníc únie, uviedol dnes podľa agentúry DPA predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Migračná kríza bola kritickým medzníkom. Absencia rýchlej reakcie a jednotnej európskej stratégie oslabili dôveru občanov v národné vlády, inštitúcie a širšie vedenie. Musíme našim občanom dokázať, že sme ochotní a schopní chrániť uchrániť ich pred opakovaním chaosu z roku 2015," píše sa v Tuskovom liste lídrom členských štátov EÚ, ktorý mala k dispozícii agentúra DPA.

Júnové rozhodnutie britských voličov vystúpiť z EÚ označil Tusk za "zúfalý pokus nájsť odpoveď na otázky, ktoré si denne kladú milióny Európanov. Podľa Tuska ide najmä o otázky týkajúce sa bezpečnosti, ochrany záujmov a spôsobu života občanov jednotlivých členských štátov únie.

"Mnoho ľudí, a to nielen v Británii, si dnes myslí, že členstvo v EÚ je prekážkou na ceste k stabilite a bezpečnosti," uvádza sa ďalej v Tuskovom liste adresovanom lídrom členských štátov EÚ.

Podľa predsedu Európskej rady, ktorý bude stretnutiu lídrov EÚ predsedať, musí bratislavský summit pripraviť predpoklady na zvýšenie úsilia v boji s terorizmom, podpore voľného obchodu, zvyšovaní zamestnanosti či hospodárskeho rastu.

Tusk zároveň vyzval členské štáty, aby sa vyvarovali útokov na EÚ a varoval, že po brexite "môžeme z tejto krízy vyjsť buď slabší a rozhádanejší, alebo silnejší a jednotnejší".