Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Učitelia vyjdú v piatok do ulíc v Trenčíne, Košiciach a v Bratislave

Protestné stretnutie učiteľov Foto: TASR/Pavel Neubauer

Účasť na doterajších protestoch v Prešove a Žiline šéf školských odborárov Pavel Ondek nechcel hodnotiť.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Zamestnanci škôl vyjdú v piatok (14.12.) do ulíc Bratislavy, Košíc a Trenčína. Zo série pôvodne plánovaných odborárskych protestov sa doteraz neuskutočnilo len stredajšie zhromaždenie v Banskej Bystrici. V utorok (11.12.) tam však protestný pochod zorganizovalo Gymnázium J. G. Tajovského.

Tohtotýždňové odborárske protesty podľa lídra školských odborárov vyvrcholia v hlavnom meste. Učitelia sa zídu v piatok o 14.00 h na Trnavskom mýte, kde sa konal aj protest v prvý deň štrajku, 26. novembra.

Účasť na doterajších protestoch v Prešove a Žiline šéf školských odborárov Pavel Ondek nechcel hodnotiť. Tvrdí, že každý má slobodnú vôľu a je na ňom, či sa na proteste zúčastní. "Nejde o masovosť, vieme, že idú sviatky. Ide o to, aby sme upozornili vládu SR, že odborový zväz trvá naďalej na svojich požiadavkách," povedal dnes Ondek. V Prešove vyšlo v utorok (11.12.) s transparentmi do ulíc asi 800 ľudí, v Žiline ich bolo podľa odhadov asi 400. Líder odborárov sa dnes zúčastní na proteste v Trnave, okrem toho o 14.30 h štartuje aj protest v Nitre.

Zástupcovia približne 80 škôl v Bratislave a ďalších regiónoch, ktoré sa zapojili do štafetového štrajku, dnes rozhodnú, či budú bojkotovať polročnú klasifikáciu. Na tejto forme protestu sa učitelia dohodli na pondelkovom (10.12.) stretnutí "rebelujúcich" škôl v bratislavskom Gymnáziu L. Novomeského. Jednotlivé školy mali k tomuto postupu zaujať stanovisko do stredy do polnoci. Daná škola sa do protestu zapojí, ak túto formu odsúhlasila nadpolovičná väčšina učiteľov. Ministerstvo nedávno vyhlásilo, že neuzavretie známok by bolo v rozpore so školským zákonom.