Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

ÚDZS vlani pokutoval poskytovateľov aj poistencov

Úrad tiež vlani uložil pokuty vo výške 455.860 eur, a to poistencom a platiteľom poistného za porušenie alebo nesplnenie povinností ustanovených príslušnými právnymi predpismi.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zistil vlani nesprávne poskytnutie zdravotnej starostlivosti (ZS) v desiatkach prípadov. Celkovo prijal 1563 podaní, 224 mal ešte z predchádzajúceho roku. Vyše 1000 z tých, ktoré prešetril do konca roka, sa týkalo poskytovania ZS. Ako opodstatnených sa potvrdilo 228 prípadov. Vyplýva to z informatívnej správy úradu, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Ľudia sa najčastejšie sťažovali na postup pri liečbe v súvislosti s úmrtím, trápil ich aj neetický prístup zdravotníckeho pracovníka k pacientovi, určenie diagnózy, ale aj poplatky. Za pochybenia úrad vlani poskytovateľom zdravotnej starostlivosti uložil pokuty za vyše 200.000 eur.

Úrad tiež vlani uložil pokuty vo výške 455.860 eur, a to poistencom a platiteľom poistného za porušenie alebo nesplnenie povinností ustanovených príslušnými právnymi predpismi. Z nich sa doteraz uhradili pokuty za 245.000 eur. Najčastejším problémom v tejto oblasti býva neuhrádzanie preddavkov na zdravotné poistenie včas a v správnej výške.