Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

LITERAtour s Katkou Koščovou vo Vrábľoch

Katarína Koščová Foto: TASR/Karolína Lacová

Prvá slovenská Superstar Katarína Koščová odštartovala aj tento rok sieť marcových vystúpení s názvom Literatour. Po Giraltovciach, Žarnovici a Kremnici vystúpila vo Vrábľoch.     

Vráble 26. marca (TASR) - Prvá slovenská Superstar Katarína Koščová odštartovala aj tento rok sieť marcových vystúpení s názvom Literatour. Po Giraltovciach, Žarnovici a Kremnici vystúpila minulú stredu vo Vrábľoch.

Akcia sa tento raz nekonala v mestskej knižnici, ako je pri Literatour zvykom, ale vo veľkej zasadačke Mestského úradu. O začiatok večera sa postarala domáca skupina Kanapa, ktorá odohrala viacero autorských piesní. Nápad, pozvať do mesta Katarínu Koščovú, sa zrodil v hlave gitaristu Kanapy Petra Prešinského. Na vrábeľskej Literatour sa teda nepodieľal len ako vystupujúci hudobník, ale aj ako jeden z hlavných organizátorov. "Katka je výborná speváčka so super programom. Takže keď ponúkli Literatour, bolo to viac menej jasné. Naša kapela si veľmi zakladá na jednoduchej hudbe a poézii. Spojením týchto všetkých elementov som predpokladal, že to bude výborná kultúrna akcia".      

"Gaučaňa“ s klaviristom Danielom Špinerom vystúpila hneď po Kanape. Komorný jazzovo – šansónový koncert Koščovej dopĺňalo hovorené slovo spisovateľky Marušky Kožlejovej. Navzájom prepojené vystúpenie dvoch rozličných interpretiek zapôsobilo aj na účastníkov. Dominika (23): "Pre mňa bolo autorské čítanie pohladením duše. Oceňujem spôsob, ktorý si zvolili - striedanie slova a hudby. Katku Koščovú mám veľmi rada, ale musím povedať, že toto, čo predviedla, som od nej nečakala. Bolo to skvostné, nenásilné, nevtieravo intelektuálne a pritom hlboko ľudské. Z Katkinho repertoáru ma najviac oslovila pieseň o rybke a dievčine. Ona je príkladom toho, že aj folklór sa dá poňať inak. V prejave sa snúbilo tradično a moderno.“ Okrem spomenutej piesne "o rybke a dievčine“, teda Na Toryše, zazneli aj ďalšie z Koščovej albumu Nebotrasenie, napr. Blues o nespavosti či Happy song, ktorým speváčka vystúpenie odštartovala.      

Maruška Kožlejová začala "anglickým“ príbehom z knihy Ako chytať v žite, pokračovala rozprávkou O slnečnici, ktorá všetko zmeškala (rozprávka bola sprostredkovaná prostredníctvom imaginatívneho čítania). Poslednou zo sekcie "hovorené slovo“ bola báseň Čo všetko mám. Posolstvá Kožlejovej textov dodali podujatiu ďalší, neobyčajný rozmer.      

Na koncert prišlo okolo sto ľudí. S týmto číslom bol Prešinský viac ako spokojný, nakoľko sa akcia uskutočnila v strede týždňa. "Nebol žiaden problém. Katka nám ďakovala za pekné pódium, hovorila že vždy chceli hrať na takejto komornej scéne a samotní ľudia urobili výbornú atmosféru... Doposiaľ samé pozitívne ohlasy. Celé to bolo bezprostredné, úprimné a čisté. Touto cestou by som chcel všetkým veľmi poďakovať.“      

Koniec podujatia sa niesol v duchu rozhovorov medzi Koščovou, Kožlejovou a Špinerom. O knihách, o umení, o atmosfére počas koncertu... "Komorný“ večer bol podčiarknutý tlmeným svetlom lámp a pohodovou atmosférou. "Títo ľudia robia koncerty pre hudbu samú, a nielen pre peniaze ako mnohí muzikanti,“ skonštatoval za organizátorov, aj za hudobníkov Prešinský.       

Karolína Lacová, Univerzita Konštantína Filozofa, Nitra